Aby se vánoční pečivo povedlo

Aby se vánoční pečivo povedlo

Nastalo období pečení drobného cukroví, vánoček a jiných sladkostí. Proto nebude na škodu připomenout si, při jakých teplotách některá nejpoužívanější těsta pečeme.

21100×

Aby se nám pečivo povedlo, bylo tvarově pěkné, křehké a chutné, často nestačí mít jen dobrý recept na těsto. Velmi záleží i na teplotě trouby při pečení. Dnešní trouby mají regulátory teploty, ale u starších typů takové pečení vyžadovalo určitou zkušenost. Dříve si hospodyňky pomáhaly jednoduchým testem s proužkem papírku, který  na 1 minutu vkládaly do předehřáté trouby - podle jeho zbarvení teplotu spíše odhadovaly. 

  • mírně vyhřátá trouba, teplota okolo 130 °C  - papírek slabě zežloutne 
  • středně vyhřátá trouba, teplota okolo 180 °C - papírek je zlatavý
  • silně vyhřátá trouba, teplota okolo 200 °C - papírek zhnědne, ale nespálí se

Druhy těst a jejich pečení

Kvasnicové těsto

Pro pečení kvasnicového těsta všeobecně platí, že malé kousky, např. housky, tyčinky koláče atp., pečeme v horké troubě rychle. Větší kusy pečiva, jako jsou bochánky a vánočky pečeme pomaleji.  Těsto vkládáme vždy do dobře vyhřáté trouby na 200 - 220 °C. Větší a vyšší kusy pečiva můžeme kontrolovat, až po jejich zapečení. To má ten význam, že se póry, vzniklé kynutím těsta prudce zatáhnou a pečivo se "nerozběhne" a neztrácí tvar. Po zapečení příkon tepla snížíme a dopékáme při střední teplotě. Hotové pečivo přendaváme na prkénko nebo mřížku, aby mohla pára unikat. Nikdy je nedáváme na mísu, protože by spodní část zvlhla.

Od tvarohové po máslovou: Výběr redakce na TOP recepty na vánočky

Vánočka - nadýchaná, voňavá a poctivá jako od babičky. Možná už také přemýšlíte, jaká vánočka letos zvítězí mezi nejrůznějšími recepty. Z našich tipů si nelze nevybrat a poradíme vám i s jejím pletením.

Od

Listové těsto

Používá se na přípravu závinů, trubiček, paštiček, žloutkových řezů. Listové těsto pečeme na plechu vyloženém pečícím papírem v silně vyhřáté troubě na 220 °C. Toto těsto je velmi tučné, proto vyžaduje vysokou teplotu , aby teplem měněný škrob rychle vázal tuk.V málo předtopené trobě tuk vyteče a těsto nevzejde. Totéž se může stát, kdy těsto příliš tence vyválíme. Těsto, které je třeba před pečením potřít vajíčkem, potíráme pouze na horní ploše, nikoliv hrany, které by se při pečení slepily a těsto by špatně lístkovalo.

8 skvělých receptů z listového těsta nasladko i naslano

V dnešním článku se zaměříme na listové těsto a jeho tvárnost. Pokud při pečení sáhneme po hotovém listovém těstě, příprava moučníků, dezertů i slaných chuťovek z listového těsta je opravdu hračka. Výsledek se nedá zkazit a je rychlou volbou pro nečekané návštěvy.

8

Křehká těsta

Používají se k přípravě moučníků, košíčků, lodiček  a s vyšším přídavkem cukru na drobné čajové a vánoční pečivo. Těsta pečeme podle druhů v dobře předehřáté troubě na 180 - 200 °C. Při nižší teplotě by pečivo ztrácelo tvar a chutnalo by jako jíška. Je-li v těstě kypřící prášek, nesmíme troubu zpočátku otvírat, abychom nepřerušili nabývání těsta. Hezkého a stejnoměrného zbarvení pečiva docílíme tak, že je upečeme nejdříve zpola, potom plech vyndáme z trouby, necháme zchladnout a následně dopečeme dorůžova.

Linecké těsto

Patří k těstům křehkým. Drobné pečivo z lineckého těsta se na plechu ještě po vyjmutí z trouby dopéká a tmavne. Navíc, když jej chceme rychle sundat horké, může se snadno polámat a zkroutit. Proto použijeme na plech pečící papír, který snadno s upečenými sušenkami sesuneme a necháme na papíru vychladnout. Linecké těsto pečené ve formičkách pečeme ve středně předehřáté troubě. Plníme je nejrůznějšími nádivkami a krémy. 

Výběr redakce na TOP recepty na linecké cukroví

Křehké, voňavé a doslova se rozplývající na jazyku - takové je linecké cukroví, které se podaří. Máme pro vás pár receptů, díky kterým bude letošní vánoční pečení snazší.

Výběr

Doba pečení je u všech druhů těst závislá na typu trouby a velikosti pečených výrobků.

A na závěr ještě jedna rada

Nejlepší je, když si připravíme více plechů s těstem najednou. Potom už je jenom postupně přendaváme z chladu do trouby. Nikam neodcházíme a vše dobře hlídáme, abychom nic nespálili a nepokazili.

Kvíz: Vánoční hostina ve světě - vyznáte se v tradičních pokrmech?

Vánoce jsou svátky klidu, pohody a neodmyslitelně k oslavám patří i jídlo a štědrovečerní večeře. V každé zemi mají vlastní tradice a na vánoční tabuli se objevuje něco jiného. Zkuste si náš test a uhodněte podle tradičního menu zemi, ve které se podává.

Kvíz:

Foto: Profimedia

user-icon

autor Michy

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena