Aby byly děti zdravé 2.díl

Aby byly děti zdravé 2.díl

Ve druhém díle si povíme o výživě dětí a nevhodnosti některých potravin. Podstatné je také vědět, čemu by se měla vyvarovat maminka, která své děťátko kojí.

7576×

Aby bříško nebolelo

I když bude naše miminko pít jen to co má, může se stát, že ho přesto někdy bude bolet bříško. Vedle pití je přece také důležité, co jí. Děti často trápí nadměrná tvorba plynů v trávicím traktu. Někdy si neuvědomujeme, že zvýšené množství střevních plynů bývá nejčastějším důsledkem nějaké stravovací chyby.

Nadýmání způsobuje řada potravin, např. zelený hrášek, fazolky, květák, kapusta, také sladké ovoce a hustší ovocné šťávy. Tyto potraviny obsahují totiž komplex sacharidů, které pokud nejsou dostatečně rozštěpeny, slouží jako živná půda pro nežádoucí mikroorganismy. Jejich činností pak vznikají kromě jiných látek také plyny. Mikroflóra trávicího traktu se u malého miminka teprve vytváří, stejně tak enzymatická výbava, tj. množství a složení enzymů, které štěpí přijaté živiny, aby byly organismem dobře využitelné. Proto je tak důležitý nejen druh a množství potravy, které dítě přijímá, ale i způsob přípravy pokrmu a dostatečné množství vhodných tekutin.

U plně kojených dětí je velmi důležitá výživa matky, protože některé látky způsobující nadýmání přechází i do mateřského mléka. Také nelze podceňovat samotnou techniku kojení, dítě nesmí společně s mlékem sát vzduch a po kojení je nutné nechat dítě důkladně odříhnout.

Nebojte se, není to složité. Vaše miminko sice ještě neumí mluvit, ale pokud mu budete i tak pozorně naslouchat a k tomu si ještě necháte poradit, určitě bude šťastné, zdravé a spokojené. To je přece to nejdůležitější.

Bohužel nadýmání není natolik závažným problémem jako potravinová alergie, i když dokáže bříško vašeho dítěte taky pěkně potrápit.

Nejčastější příznaky přecitlivělosti na potraviny

Mezi nejvýraznější příznaky potravinové alergie patří svědění, kopřivka (svědivá vyrážka), ekzém, bolesti břicha, nevolnost, zvracení, nadýmání, průjem, otok i zarudnutí spojivek, orální alergický syndrom - svědění patra, dysfagie (porucha polykání), otoky jazyka a rtů. Nosní sekrece, kýchání, otok, změna hlasu, dušnost, sípání, suchý kašel, zúžení dolních cest dýchacích a stažení průdušek.

Rizikové potraviny

Nejsilnější riziko alergie přinášejí tyto potraviny

Arašídy, vlašské ořechy, vejce, kravské mléko, ryby, měkkýši a korýši, celer, mák, hořčice a sezamová semínka.

Silně agresivní potraviny

Pšeničná mouka, sója, rajčata, papriky, mango a avokádo, broskve a nektarinky, kiwi a banány, hrách, slunečnicová semínka, olivy kopr, kmín, fenykl, anýz, paprika a pepř.

Potraviny s mírnou možností výskytu alergie

Víno, pivo, pomeranč, grep, vepřové maso, luštěniny, veškeré ovoce a zelenina, proso, pohanka, fíky a datle, česnek a chřest.

Potraviny s minimální možností výskytu alergie

Rýže, drůbež, hovězí maso, kapusta, zelí, špenát, hlávkový salát, granátová jablka, cibule a houby.

Není však rozumné se kompletně všem výše jmenovaným potravinám vyhýbat a do jídelníčku je nezařazovat. Spíše bychom měli pozorovat reakce dítěte po požití těchto potravin, abychom možné riziko alergie nejen okamžitě odhalili, ale také abychom okamžitě rozpoznali, na kterou potravinu je dítě alergické.

Foto: Profimedia

Příkrm První mrkev
(doba přípravy 25 min )

Příkrm mrkev s dušeným hovězím
(doba přípravy 20 min )

Příkrm První dýně
(doba přípravy 20 min )

Příkrm cuketa s brambory
(doba přípravy 20 min )

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena