Rebarbora, nenápadná jarní zelenina s všestranným využitím. Chuť mladých a křehkých řapíků z rebarbory sice kromě kyselosti není příliš výrazná, ale kombinace se správným kořením a surovinami, se kterými jí to sluší, udělá zázraky. Vrhněte se na pečení rebarborových koláčů, kandování a přípravu marmelády.
Rebarboru sklízíme postupným vylamováním těch nejsilnějších řapíků. Na rostlině by vždy měla zůstat alespoň třetina listů s řapíky, které budou postupně dorůstat. Sklizenou rebarboru loupeme co nejdříve, nejlépe už na záhonku. Jednoduše z ní odspodu stáhneme horní tenkou slupku a konce řapíku začistíme. Jde to celkem snadno pomocí ostrého nožíku. A jak rebarboru jíst? Rozhodně až po tepelné úpravě! Rebarbora je sama o sobě nakyslá, platí, že pokud ji před dalším zpracováním spaříme a vodu s obsahem kyseliny šťavelové slijeme, snížíme tak její kyselost. Při dalším postupu, kdy rebarboru užijeme k pečení moučníků či přípravě marmelády, nám pak bude stačit o něco méně cukru.
Rebarbora je skvělá nejen do litých sladkých koláčů, ale také k plnění závinů, šátečků a sladkých knedlíků. Pokud máme rádi netradiční chutě a nebojíme se kombinace s masem, bude ideální jakékoli drůbeží, výborně se hodí ke kachnímu. K masu použijeme cukrem kandovanou rebarboru.
Reveň neboli rebarbora: Užijte si ji v koláči, ale poznejte i její negativa
Co o rebarboře nevíte? Zjistili jsme pro vás pár zajímavostí, které vás určitě překvapí.
První jarní zavařenina? Zkuste rebarboru!
Nemůžete se dočkat domácích kompotů a marmelád? Při pohledu na zavařovačku vás svrbí ruce? Víme, co můžete zavařit už na jaře.
Víkendové pečení: Rebarborový závin krok za krokem
Vyzkoušejte přípravu závinu s touto zdravou surovinou - rebarborou. Recept je z jednoduchého těsta bez kvasnic.
Drobenkový koláč s jahodami a rebarborou krok za krokem
Rebarbora a jahody si spolu skvěle rozumí. V tomto čistě rostlinném receptu si je připravíme v podobě drobenkového koláče s vanilkovou náplní.
Recept na rebarborový koláč s tvarohem krok za krokem
Recept na neobyčejný koláč z rebarbory, který nejen dobře vypadá, ale také chutná. Za jeho výjimečnost může náplň z tvarohu, Lučiny a vanilky.
Veganský rebarborový koláč se sněhem krok za krokem
Recept na vynikající veganský rebarborový koláč s nádechem pomerančů a sněhovou čepicí. Naučíme vás ho krok za krokem.
Spojení chutí, které vás bude bavit: Upečte křehký rebarborový koláč s třešněmi
Recept na křehký koláč se sezónním ovocem, který vás naučíme opět krok za krokem.
Recept na výborný rebarborový koláč krok za krokem
Jemný, křehký a chuťově na jedničku! Koláč z rebarbory, který se rozplývá na jazyku. Je trochu náročnější na přípravu, ale podle fotonávodu vám celé pečení usnadníme.
Úvodní foto: Shutterstock.com
autor Michy
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena