Fazolky mungo obsahují prospěšné látky jako bílkoviny, minerální látky v podobě vápníku, draslíku, železa či hořčíku. Nejzdravější jsou v naklíčené podobě. Posilují imunitu, detoxikují organismus a navíc nenadýmají. Klíčky mungo jsou křupavou pochoutkou, kterou si oblíbíte snadno a rychle.
Zelené fazolky mungo pocházejí z Indie a jsou dnes velmi oblíbené po celém světě. Využívají se především v čínské a indické kuchyni, po uvaření jsou vhodné jako příloha, ale mohou se přidávat i do zeleninových asijských polévek, salátů nebo do masových směsí. Mungo chutnají podobně jako čerstvý hrášek, chuť je svěží a příjemně nasládlá.
Klíčky mungo jsou vlastně ty nejčerstvější vitamíny, jaké si můžete dopřát. Obsahují kyselinu listovou, tiamin, riboflavin, niacin nebo kyselinu pantothenovou. Dále také mangan, hořčík, fosfor, železo, měď, draslík, zinek a selen. Najdete v nich i aminokyseliny, jsou bohaté i na vlákninu. Díky svým benefitům jsou naklíčené mungo fazole považovány za klíč ke zdraví, který pomáhá snižovat krevní tlak, krevní cukr a cholesterol. Pomáhá při hubnutí a při problémech s trávením. Během klíčení se semínko probudí k životu, začne růst a k tomu je zapotřebí velká spousta energie. Právě tuto vitální energii pak můžeme dostat i do svého těla, právě v době, kdy nás tak často sužuje jarní únava. Klíčky můžeme jíst syrové nebo je přidávat do polévky či do salátů jako super zdravý posyp. V zimě jsou nejlepší do horkých polévek, na jaře a v létě jsou výborné do salátů, ale třeba i do rizota nebo omáček. Můžete je jíst i samotné jako zdravé mlsání. Zamrazení se nedoporučuje, síla klíčků mungo je právě v jejich čerstvosti.
Na klíčení mungo fazolek si můžete pořídit speciální set sklenic, pro začátek si ale bohatě vystačíte s obyčejnou zavařovačkou s proděravělým víčkem. Klíčky sice můžete sehnat i v supermarketu, nejlépe ale uděláte, když si je naklíčíte doma. Je to snadné. Fazolky propláchněte, dejte do sklenice a zalijte vodou až po okraj. Mungo fazole nechte přes noc ve vodě nabobtnat, aby se probudily k životu a nastartovaly se v nich enzymatické procesy. Fazolky po osmi hodinách slijte a sklenici postavte proděravělým dnem vzhůru. V následujících dnech klíčky proplachujte vlažnou vodou alespoň dvakrát denně, to je nutnost, protože velmi rády ve sklenici plesniví. Klíčení mungo fazolek trvá zhruba tři až pět dnů. V lednici vám pak vydrží čerstvé ještě několik dnů, nejlepší však je konzumace ihned po naklíčení.
Stejně tak, jako jsou mungo fazole zdravé, mohou být i zdraví nebezpečné. Zvláště, pokud se pěstují v nevyhovujících podmínkách. Právě ty syrové anebo jen lehce tepelně upravené naklíčené mungo fazole často mohou za onemocnění způsobená potravinami. To vše díky vlivu prostředí, ve kterém se pěstují. Pokud si je koupíte v obchodě, vložte je na několik sekund do vroucí vody, abyste případné bakterie zahubili. V asijských restauracích se doporučuje spíše se jim vyhnout. Nejbezpečnější a nejzdravější budou v každém případě ty, které si vypěstujete doma. Zkuste to!
Vyhrajte automatický mixér na smoothie a pusťte se do jarní detoxikace!
Až se příroda probudí, budeme mít k dispozici již řadu bylinek, které hrají hlavní roli při pročišťování organismu. Poohlédněte se po kopřivě, pampelišce i šťovíku a nezapomeňte si zahrát o automatický mixér na smoothie značky Sencor, model SBL 7570SS.
Mikrobylinky jako předzvěst jara: Jak je pěstovat a používat v kuchyni?
I když kalendář tvrdí, že je zima, počasí venku už začíná vonět jarem. Ale na čas, kdy budeme na zahradě sklízet čerstvý salát nebo si jen tak utrhneme nějakou tu ředkvičku, si ještě budeme muset počkat. Stále jsme v období, kdy vitamíny a minerály z čerstvé zeleniny a ovoce chybí. Ale to neznamená, že se jich musíme zcela vzdávat. Dejte šanci mikrobylinkám, které jsou pro toto období ideálním řešením.
Jak si vypěstovat bylinky jednoduše doma
Bylinky vypěstované doma v květináči nejenže příjemně dozdobí interiér či balkonový parapet, ale vaření dodají ten správný šmrnc. Není nad čerstvé bylinky v pokrmech všeho druhu!
Foto: Shutterstock.com
autor Veronika
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena