Víte, že plody mišpule je třeba sklízet až poté, co přejdou mrazem? Teprve potom změknou a získají lahodnou sladkou chuť. Plody mišpule mají žlutohnědou barvu a jsou velmi chutné. Nejlépe se hodí na výrobu želé a marmelád, můžeme je však jíst jen tak.
Mišpule obecná je opadavý samosprašný strom s rozložitou korunou, který dorůstá do výšky pět až sedm metrů. Listy jsou sytě zelené, tuhé, s výrazným žilkováním. Na podzim se nádherně zbarví v odstínech žluté, oranžové a červené, v květnu a červnu pak rozkvétá záplavou až pět centimetrů širokých bílých květů. Stromům se daří ve vlhké, jílovité půdě, milují slunce a jsou nenáročné.
Plody mišpule jsou velké, kulaté bobule hnědé či žlutohnědé barvy. Dužnina plodu je zelenobílá až bílá, mírně aromatická a trpká. Plody jsou teprve po přechodu mrazem jedlé a sladké, jejich barva se mění na žlutou či do oranžova. Jinak jsou nepoživatelné, zrají poměrně dlouho a až teprve první mrazíky jejich chuť a tvrdost změní. Rostlina plodí obvykle tři až čtyři roky po výsadbě. Mišpule se hodí především na marmelády, džemy, rosoly, povidla či kompoty.
Plody mišpule obsahují vlákninu a kyseliny, nejvíce je v nich zastoupena kyselina jablečná. Dále obsahují minerální látky a prvky jako draslík, sodík, hořčík nebo vápník, a také vitaminy C a B. Ve starověku byly mišpule vysoce ceněné pro své stahující vlastnosti. Obvykle se konzumovaly ještě zelené, a používaly se na léčbu úplavice, nevolnosti, zvracení a nejrůznějších střevních neduhů. I dnes můžeme plody mišpule využít pro jejich ozdravné účinky. Například odvar z čerstvých plodů se užívá v případě onemocnění jater. Čerstvé plody rozdrcené na prášek jsou účinné také při bolestech žaludku. Odvar můžeme použít také zevně, jako ústní vodu na kloktání, proti aftům či zánětům hrdla.
Zvýšený obsah organických kyselin a taninů předurčuje tento plod pro péči o pleť, především v obličeji. Dužninu je třeba smíchat se lžičkou medu, a dokonalá pleťová maska je na světě. Přidává se i do kosmetických přípravků určených k péči o pleť, v kombinaci s jinými plody či rostlinnými výtažky.
Mišpule se používá mimo jiné k aromatizaci lihovin, a dále pak na přípravu mišpulového likéru. Plody jsou také vhodné k výrobě šťáv nebo zavařenin. Plody dozrávají koncem října, ale ke sklizni, jak zmíněno výše, jsou vhodné až na přelomu listopadu a prosince, poté, co přejdou mrazem. Původem jsou mišpule z Orientu, do Evropy byly však dovezeny již v 8. století. V Čechách se pěstují od 12. století. Byly vyhledávanou rostlinou díky svým chutným a zdravým plodům i pro svůj okrasný vzhled. Jedná se o úplně poslední ovoce, které můžeme trhat a konzumovat ještě v zimní zahradě, dokonce i v době, kdy už vše odpočívá pod sněhem. Už od dávných dob se dužnina mišpule přidávala do různých ovocných kompotů. Obsahuje velké množství tříslovin, které slouží jako přírodní konzervant. Mišpule můžeme přidávat do pohárů, mixovat je s jogurtem a vločkami nebo také sušit. Z mišpulí si můžeme vyrobit i lahodnou domácí zmrzlinu.
Jak vyzrát na alergii? Čerstvé jahody povařte a připravte z nich jahodový kompot
Sezóna jahod je před námi. Máte doma alergika na čerstvé jahody? Poradíme vám, jak mu je dopřát bez alergické reakce, a to díky receptu na výborný jahodový kompot.
Užijte si sezónu meruněk: Plody pro zdraví i krásu
Nastává čas, kdy dozrává mnoho druhů ovoce. Jedním z nich jsou meruňky, které jsou velmi oblíbené i mezi dětmi. Odkud se k nám dostaly? Proč patří mezi nejzdravější ovoce?
Foto: Shutterstock.com
Autor:Veronika
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena