Chystáte-li se na dovolenou do Tunisu, mám pro vás pár tipů, co s sebou přibalit do kufru na zpáteční cestě. Suvenýry pro vlastní potřebu, ale i dárky pro rodinu a přátele.
Přivézt si z dovolené voňavé koření a bylinky je největším lákadlem. Jsou jich plné regály supermarketů i menších obchůdků, balené po sáčcích nebo v úhledných kelímcích, někdy i v dárkovém balení. Cenově jsou velmi přijatelné. Značný rozdíl je oproti těm našim kupovaným v sáčcích hlavně ve vůni, barvě i relativní čerstvosti. Kari je zářivě žluté, chilli po rozemnutí v prstech provoní celou místnost a tymián je v pokrmech znatelnější. V některých letoviscích máme možnost nákupu i na trzích, kde na váhu seženeme co nás napadne. Od zázvoru, celé skořice až po nadrcené a mleté varianty koření všeho druhu.
Kromě koření používaných do pokrmů, seženeme na váhu i předem zabalené nejrůznější druhy sypaných čajů. V Tunisu je oblíbený silný a dost oslazený mátový čaj, který Tunisané popíjejí pro osvěžení, přestože si jej dopřávají velmi horký. Příprava čaje je pro ně rituálem.
Připravit si domácí mathé čaj není těžké. Vodu v hrnci (nepoužíváme rychlovarnou konvici) ohřejeme, vsypeme doporučované množství čaje a přivedeme k varu. Když se voda začne vařit, začneme přidávat cukr, kterým nešetříme. Takto vaříme asi 15 minut.
Tuniský čaj servírujeme v konvici s čajovými sklenkami, do každé vložíme 2 snítky máty. Čaj naléváme vysokým obloukem, aby zpěnil. Ihned popíjíme.
V Tunisku si takto připravený čaj můžeme dopřát v tzv. coffee barech, kde kromě vynikající kávy podávají i množství čajů. Atmosféra je po večerech typicky místní a hříchem by bylo nevyzkoušet k dobrému čaji i jejich vodní dýmku. .
Na každém rohu se setkáme s chalvou, sezamovou pochoutkou, která bývá i součástí snídaně. Většinou je balena v plechovkách různé váhy nebo jako malá chuťovka o velikosti běžné čokoládové tyčinky. Chalva je tak sladká, že uspokojí i ty největší mlsouny. Z Tunisu si můžeme přivézt chalvu bez příchuti, s oříšky, mandlemi, ale i light variantu, která má o něco méně tuku a kalorií.
Olvový olej je součástí studené (v salátech) i teplé kuchyně. Čím dál častěji je používán i u nás. Koupě v Tunisu se opravdu vyplatí - od malých sklenic až po dvoulitrové láhve. Pokud nám nevadí "konzervový vzhled", můžeme olej zakoupit i v této variantě. Je to jistější kvůli přepravy. Vždy vybíráme olivový olej extra panenský (extra virgin).
Datle jsou pro Tunis ovocem číslo jedna a už pro jejich chuť si je nabalené v táccích můžeme dovézt na kila. Více o datlích v článku: Datle zdrojem energie.
Harissa je neodmyslitelnou součástí tuniských pokrmů. Sušená směs koření určená pro další úpravu, ale častěji pravá harissa v podobě pasty v malé konzervě. Je neuvěřitelně ostrá.
Rybí konzervy, kuskus, těstoviny, tuniský pudink v prášku, kypřící prášek, vanilkový cukr, sušené droždí a další. V malých supermarketech najdeme spoustu věcí, které jsou běžnou součástí tuniské kuchyně. Některými z nich můžeme doplnit naše české zásoby a vyzkoušet rozdílnost.
Foto: Profimedia
autor Michy
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena