Určitě se člověk neobejde ve svém životě alespoň jedenkrát bez dortu. Jsou v jeho životě určité důležité situace a mezníky, které je zapotřebí náležitě oslavit.
K takovým oslavám pak samozřejmě patří nejen lákavá a dobrá jídla, různé pochutiny a vhodné a kvalitní pití, ale také různé sladké moučníky, zákusky, poháry a krémy. Přesto jsou lidé, kteří ve svém jídelníčku sladkého moc nemají a různě si tuto kategorii jídel nahrazují například zeleninou a ovocem, nebo masitým a slaným pokrmem. Možná se jich však nikdo nikdy nezeptal, zda jim v jejich pocitech a zkušenostech nechybí právě to, co lahodí mnohdy ostatním očím, a to přenádherně zdobené a honosně vypadající sladké dorty. Patrové, barevné, různých tvarů a velikost, zdobené vším, co se dá na slavnostní dort použít. Snad tito lidé ani netuší, že i takto vypadající dorty nemusí být jen plné méně či více sladkých krémů, přeslazených barevných ozdob, různého ovoce a kopečků tučné či netučné šlehačky.
Nádherně vypadající dorty totiž nemusí být vždy jen sladké. Místo dortového těsta je jejich základ utvořen čerstvým chlebem, místo šlehačky a ovoce se o optický a kulinářský požitek postarají pikantní krémy a pěny z našlehané šunky či křenu s pomazánkovým máslem, apod. Samozřejmě i takové dorty budou spíše větší "kalorickou bombou", ale pokud si oslavenec nebo host zkrátka na sladké dorty nepotrpí, pak je právě takový dezert pro něj ten nejvhodnější.
Dorty chlebové můžeme připravovat z jakéhokoliv druhu a libovolného tvaru chleba. Zvláště dobře se na jejich přípravu hodí světlé a chuťově nepříliš výrazné selské chleby. Chléb má tvořit základ a neměl by chuťově převažovat. Aby bylo možné dorty dobře plnit a po vychlazení snadno krájet na úhledné porce, nesmí být chléb také příliš tvrdý. Náplň by po nakrojení vytekla.
Pokud volíme vhodnou náplň pro chlebový dort, pak se spoléháme snad jen pouze na vlastní fantazii. Jestliže chceme dort naplnit několika různými krémy, měli bychom je jen vzájemně dobře chuťově sladit. Je proto vhodné omezit se jen na 2 - 3 náplně.
Dort je potřeba vhodně a hezky nazdobit, ale musíme dát pozor, abychom ho nepřeplnili. Jednotlivé porce bychom měli zdobit vždy stejně. Samozřejmě, že použité přísady na zdobení musí ladit s náplní chlebového dortu a zároveň by měly chuť dortu předem prozrazovat. Vhodné je dozdobit dort až krátkou chvíli před jeho podáváním, aby byl co nejčerstvější. K jeho zdobení použijeme různě barevné plátky uzeniny a sýru, zeleninu, mořské plody, kaviár. Kopečky šlehačky nám nahradí šlehaná pěna z křenu či jemně sekané šunky a smetany nebo šlehaný tavený sýr ochucený česnekem. Chutě člověka jsou rozmanité a jeho představivost je nesmírná, proto je na každém hostiteli, jak svůj chlebový dort oslavencům a hostům připraví.
Mnoho chlebových dortů chutná lépe, kdy jsou připraveny jeden den před samotnou slavnostní akcí - párty. Je-li dort připraven předem, také jde snadněji krájet. Připravený dort tedy přikryjeme fólií, aby nenatáhl jiné vůně uložených potravin a vložíme ho do chladničky. Zároveň dobře přikrytý dort nevyschne a ozdoby na něm neokorají.
Foto: Profimedia
autor Michy
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena