Francouzi jsou pověstní svým gurmánstvím a etiketou stolování. Je to družný a společenský národ, jehož obyvatelé se často a rádi scházejí v hospůdkách, restauracích a kavárnách, jichž je po celé zemi nespočetné množství, byly a jsou považovány za centrum společenského a uměleckého života, kde se scházejí i ti nejobyčejnější lidé. Věřte, že je to země milých, prostých a upřímných lidí, kteří vás ať u prostě či bohatě prostřeného stolu rádi uvítají.
Do Francie přinesli první záchvěvy kuchařského umění Galové, tedy Keltové, již 700 let před naším letopočtem. Mnoho let pak procházela francouzská kuchyně a etika stolování různými změnami, až se vypracovala k dnešní dokonalosti. Francouzská kuchyně by mohla být řazena k uměleckým oborům. Je vyhlášená pro svou rafinovanost a vyváženost pokrmů, jež mohou být vydatné, kořeněné, ale také lehké a delikátní. Francouzi si potrpí nejen na experimentování, hledání nových kombinací chutí a barev, ale přitom také kladou velký důraz na oku lahodící uspořádání. Každé menu skládající se z více chodů je vyladěné sýry a úchvatnými sladkými dezertíky. K jídlům se popíjí výtečná francouzská vína, jež jsou hned vedle sýrů hlavním vývozním artiklem Francouzů. Na žádném stole nesmí chybět džbán s vodou a čerstvá, křupavá bageta.
Procházíte-li francouzskými městskými uličkami, lákají vás na každém rohu roztomilé a voňavé pekárny a cukrárny. Nádherně vypadající čerstvé croissanty, dortíky a různé varianty slaného pečiva nás vábí k dalším hříchům.
Zmínky o první francouzské pekárně pochází z 12. století. Slovo pekař (boulanger) vzniklo ze slova "boule", tedy bochánek, což představuje kulatý, mírně zploštělý chléb. Pečivo je pro Francouze důležitou součástí každého dne. Bez čerstvé, dlouhé bagety se prostě žádný prostřený stůl neobejde.
Nejen bagety jsou oblíbeným druhem pečiva. Tak jako je v Itálii populární pizza, tak ve Francii má největší ohlas francouzské slané pečivo známé pod názvem quiche (čti "kiš"). Je to slaný koláč s vaječnou náplní (našlehaná vejce se smetanou) krájený na trojúhelníky a pojídá se horký.
Nejznámější je quiche lorraine, lotrinský slaninový koláč, jež se dříve pekl z chlebového těsta, podobného těstu kynutému. Dnes se peče z těsta křehkého a plní se smetanou, vejci a slaninou. Tvar a výška koláče je dnes již také dosti odlišná. Dříve se pekl plochý koláč na plech a krájel se na čtverce či obdélníky. Dnes se peče v dortové formě a jeho náplně se mohou obměňovat dle chuti pórková, šunková, sýrová, s brokolicí, žampiony či špenátem.
Představíme si, jak si připravit během pouhých 40 minut pravou francouzskou pochoutku.
Francouzský slaninový quiche
Ingredience
250 g hladké mouky, 125 g chladného másla, sůl, 250 g prorostlé slaniny, 150 g sýru typu gruyér (Madeland, moravský bochník), 4 vejce, 250 ml smetany, čerstvě mletý pepř, špetka kajenského pepře, 3 lžíce vody.
Postup
Mouku si nasypeme na pracovní plochu, uprostřed si vytvoříme důlek. Plátky másla, sůl a 3 polévkové lžíce studené vody rychle zapracujeme s moukou na křehké těsto. Na pomoučené pracovní ploše těsto rozválíme a vložíme do kulaté pečící formy a dáme na 1 hodinu do chladničky.
Tenké plátky slaniny opečeme na suché pánvi dozlatova. Těsto obložíme plátky propečené slaniny, tenkými plátky sýra. Vejce rozmícháme se smetanou, solí, pepřem a kajenským pepřem. Tuto vaječnou směs nalijeme na koláč. V předehřáté troubě na 200°C pečeme asi 35 minut. Koláč musí ztuhnout a na povrchu lehce zezlátnout.
Jak vidíte je to jednoduché a rychlé. Chcete-li si práci ještě více zjednodušit, použijte místo křehkého těsta kupované těsto lístkové. Nezapomínejte, že u tohoto výtečného koláče se vaší fantazii při výběru surovin meze nekladou. Zkuste místo slaniny použít uzeného lososa, šunku, brokolici, cuketu nebo třeba rajčata. Pár zajímavých tipů a nápadů na obměnu náplní najdete i u nás v rubrice recepty.
Foto:
Photos.com