Pikantní másla známe z některých restaurací, kde nám je servírují jako předkrm spolu s pečivem. Ochucená másla užijeme však i doma.
Máslo necháme nejprve při pokojové teplotě povolit, tato fáze může trvat několik hodin. Dále jej smísíme s námi vybraným kořením či bylinkami, mohou být čerstvé, mražené i sušené. Pro kvalitní promíchání je dobrý ruční či elektrický šlehač. Poté máslo zformujeme do válečku a zabalíme do alobalu. V chladničce nám vydrží asi týden, v mrazničce i několik měsíců. Hodí se ke grilovanému masu, ale i k omaštění brambor nebo na zapékané toasty. Zde vám nabízíme receptury na některá ochucená másla, ale samozřejmě můžete experimentovat právě s těmi vašimi oblíbenými dochucovadly.
Pro lepší roztíratelnost můžeme do másla v poměru 10:1 vmíchat též olivový nebo panenský řepkový olej. Oba tuky však musí mít stejnou (pokojovou) teplotu, aby došlo k jejich spojení.
Na dva díly másla budeme potřebovat jeden díl bylinek. Může to být nejlépe směs rozmarýnu, kopru, bazalky, česneku, petrželky a pažitky. Nejlépe se hodí k rybám, hovězímu masu a minutkové kuchyni obecně. Vynikající je též k bramborám na loupačku.
Asi 150 gramů másla smícháme se lžící jemně nasekaných nakládaných kaparů. Svou chutí máslo opět ozvláštní zejména minutková jídla.
Na 100 gramů másla bohatě stačí 5 gramů mletého kari koření. Kari nejprve zpěníme na části másla a necháme směs vychladnout. Poté ji pečlivě promícháme se zbylým máslem. Kari máslo upotřebíme při přípravě minutek a pokrmů na indický způsob.
Zhruba 5 lžíc másla smícháme se dvěma stroužky utřeného česneku a jednou lžící nasekané pažitky. S tímto máslem budou skvělé například topinky.
Opět smícháme 5 lžic másla spolu se 2 lžícemi nastrouhaného parmazánu. Máslo můžeme dochutit i trochou mletého černého pepře. Toto máslo je vynikajícím základem pro zapékané bagety. Zamíchat ho můžeme i do právě uvařených těstovin.
Připravíme si 100 gramů másla, čajovou lžičku citrónové šťávy a 4 lžíce nasekaného koriandru. Vše vymícháme a následně použijeme do sendvičů nebo k rybím specialitám.
Ochucené máslo můžeme vytvořit i z margarínu nebo lehčího pomazánkového másla bez příchutě.
Foto: Profimedia
autor Michy
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena