Javorový sirup má specifickou chuť, barvu i konzistenci, ale ne vždy je po ruce – a navíc patří mezi dražší suroviny. Pokud ho recept vyžaduje, nemusíte propadat panice ani hned běžet do obchodu. Většinu jeho funkcí zvládnou i jiná, levnější a běžně dostupná sladidla.
Jak velký bude chuťový rozdíl mezi javorovým sirupem a jeho náhradou, závisí i na tom, jestli jím chceme polévat lívance či ho nechat vyniknout v náplni a nechat jeho chuť vyniknout, nebo ho "jenom" přidáváme do těsta.
Připravit můžeme i domácí náhražku smícháním třtinového cukru s trochou vody a kapkou vanilkového extraktu. Povařte, nechte zhoustnout na sirup a ochutnejte – v mnoha dezertech obstojí se ctí.
Budete potřebovat: 1 hrnek třtinového nebo hnědého cukru (může být i bílý, ale nebude mít tak výraznou chuť), 1/2 hrnku vody, 1/2 lžičky vanilkového extraktu
Postup: Do menšího kastrůlku nasypeme cukr a zalijeme ho vodou. Promícháme a začneme zahřívat na středním plameni, dokud se cukr úplně nerozpustí. Jakmile směs začne jemně vřít, stáhneme teplotu a necháme ji probublávat 4–6 minut, aby lehce zhoustla. Odstavíme z ohně, přidáme vanilkový extrakt a případně i skořici nebo kapku melasy pro sytější barvu a chuť. Necháme zchladnout, přelijeme do čisté sklenice a uložíme do lednice. Sirup při chladnutí ještě trochu zhoustne.
Javorový sirup nefunguje pouze jako sladidlo – má i technologickou funci – dodává těstu vlhkost a ovlivňuje jeho konzistenci. Nahrazujte ho v receptuře proto takovými produkty, které se mu blíží (konzistencí a hustotou). Pokud tedy použijete med nebo melasu či dokonce pouze cukr, bude pravděpodobně potřeba přidat tekutiny.
Recepty s javorovým sirupem, které by vám neměly ujít:
Grilované hrušky s vlašskými ořechy
(doba přípravy 20 min)
(doba přípravy null min)
Grilovaná kuřecí křidélka v javorovém sirupu
(doba přípravy 30 min)
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena