Polévky jsou velmi vhodné ke zmrazování. Po zmražení si zachovávají téměř původní jakost. Polévky zmrazujeme nadávkované na porce v alobalových miskách. Zeleninové polévky pouze předvaříme. Silný masový vývar můžeme zmrazovat ve formě kostek.
Číst vícePetržel skladujeme podobně jako mrkev. Petržel je částečně mrazuvzdorná, a proto její malou část můžeme ponechat i na záhoně a sklízet ji až během pozdního podzimu.
Číst víceKynuté moučníky a buchty můžeme klidně zamrazit. Po vychladnutí je zabalíme do mikrotenového sáčku a vložíme do mrazáku. Po vytažení a pozvolném roztuhnutí budou ještě lepší než čerstvé - vláčné, měkké a nebudou tak rychle okorávat.
Číst víceOlivový olej nikdy nedáváme do chladničky, zhoustl by, změnil barvu a chuťové vlastnosti.
Číst víceNa marmeládu není nutné kupovat speciální sklenice. Stačí celý rok shromažďovat sklenice s víčkem od potravin, které jen dobře vymyjeme. Přichystané sklenice skladujeme v uzavřených papírových krabicích.
Číst víceKdyž zbudou bílky, vlijeme je do mikrotenového sáčku a necháme zamrazit. Před použitím je jen necháme v lednici povolit. Dají se použít na cokoliv, sníh z nich bude navíc dobře tuhý.
Číst víceZ rybízu odebereme bobule, rozložíme je na tácek a zamrazíme, až potom rybízové bobulky uložíme do mrazících sáčků. Mražený rybíz pak přidáváme do moučníků, dezertů, upravujeme na želé nebo marmeládu.
Číst víceMouku musíme při skladování chránit před vlhkem a hmyzem. Vložíme-li do nádoby, ve které mouku skladujeme, několik stroužků česneku, nedají se do ní mouční červi.
Číst víceKompoty z ovoce, které jsme před nakládáním nevypeckovali (švestky, meruňky, broskve), neskladujeme déle než rok.
Číst vícePerníky při skládání do krabice dáváme nastojato vedle sebe. Tlak a váha větších perníků tak bude působit jen na spodní část. Uložené perníky se nebudou deformovat ani lepit.
Číst víceNe každé ovoce snese chlad lednice. Třeba cukrové melouny a banány zásadně skladujeme ve spíži, kde je jen o několik stupňů méně. V lednici by slupka zhnědla a ovoce by změnilo svou chuť. Ovoce nevystavujeme světlu, vydrží tak déle.
Číst víceVlašské ořechy skladujeme na dobře větraném místě a v temnu (sklep, půda...). Protože ořechy snadno nasakují cizí pachy, neskladujeme je blízko aromatických potravin.
Číst víceI čerstvá rajčata můžeme zmrazovat. Omyjeme je, osušíme a zbavíme stopek. Zmrazujeme je celá. Před použitím je necháváme volně rozmrazit, oloupeme a tepelně zpracováváme. Zmrazená rajčata nejsou vhodná k přípravě salátů.
Číst víceMaso před mražením musí být čerstvé, dbáme na to, abychom ho zbavili co nejvíce tuku, který zkracuje dobu skladovatelnosti. Po rozmražení zpátky maso nikdy nezamražujeme a nejlépe ten den tepelně upravíme.
Číst víceZtvrdlou hořčici nemusíme hned vyhazova. Stačí přidat několik kapek citronu, pomeranče nebo octa a přimíchat pár kapek oleje.
Číst víceSkladování mouky se neobejde bez moučných molů. Vyvarujeme se jich rozmístěním bobkových listů všude tam, kde máme mouku uloženou - do skříněk a regálů.
Číst víceŠkvarky můžeme "skladovat" delší dobu zalité sádlem. Druhou možností jsou namleté škvarky, které se sádlem našleháme - takto si připravíme škvarkovou pomazánku.
Číst vícePo delším než ročním skladování kompotované ovoce měkne, více sládne, ztrácí barvu a částečně i chuť. Proto připravujeme jen tolik kompotů, kolik jich zvládneme do roka zkonzumovat.
Číst vícePetržel kupujeme v co největších svazečcích, uchováváme ji v chladničce, nejlépe zabalenou v mikrotenovém sáčku. Petržel i se snítky skladujeme maximálně 5 dní.
Číst víceČerstvý křen vložíme do mikrotenového sáčku a vložíme do mrazničky. Když bude potřeba, požadovaný kousek odřízneme, oloupeme a nastrouháme. Není potřeba rozmrazovat.
Číst víceMáte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena