Zeleninu není nikdy dobré nechávat dlouho namočenou ve vodě, ztrácí se z ní mnoho vitamínů a minerálů. To se stává i tehdy, pokud zeleninu před použitím moc brzy oloupeme.
Číst víceKachna nebo husa nebude tak tučná, když ji na křídlech propícháme vidličkou, tuk tak bude hezky odtékat ven.
Číst víceNejsou chuťově dobré, protože jsou trpké a špatně se dají loupat. Oloupeme je nožem, nakrájíme na hranolky a usmažíme ve friťáku, podáváme je k masitým pokrmům, chutnají totiž jako bramborové hranolky. Nikdy je ale nejíme syrové, protože jsou jedovaté.
Číst víceKdyž vaříme uzené maso, několikrát ho slijeme. Odstraníme tím škodlivé látky, které vznikají při uzení, ale také maso nebude tak slané.
Číst víceKdyž máme málo šlehačky a moc strávníku, můžeme šlehačku nadstavit, když do ní přišleháme bílek. Navíc pak šlehačka není tak těžká.
Číst víceKřen je nejen dobrý doplněk k jídlu, ale je to také výborný pomocník proti nachlazení. Na zimu se ukládají delší kořeny do bedničky s pískem, vydrží tak až několik měsíců.
Číst víceKoblihy smažené doma jsou nejlepší. Dáváme si ale pozor, aby nenasákly moc tuku. Zabráníme tomu tím, když do těsta přidáme trochu rumu. Alkohol vyprchá a koblihy budou jen krásně vonět.
Číst víceKynuté pečivo bude lépe stravitelné, když do něj přidáme lžičku mletého zázvoru. V této podobě si ho mohou dopřát i lidé, které zlobí žaludek nebo žlučník.
Číst víceOstrou chuť jídla potlačí banány. Když si dáme po obzvlášť ostrém a kořeněném jídle banán nebo dezert, pálení v ústech ihned přestane.
Číst víceKapustové karbanátky je lepší obalovat v hrubé mouce než ve strouhance, nevpije se do nich tolik oleje při smažení. Na pánev s olejem přidáme kousek mrkve, olej se nebude připalovat!
Číst víceJako nejlevnější pomazánku na chleba či tousty zkuste kompot z broskví nebo meruněk, které rozmixujete. Jsou mnohem stravitelnější než marmelády a hlavně lepší!
Číst víceTvaroh může být náhradou za sladká a pikantní jídla. Tvaroh obsahuje veliké množství bílkovin, ale je levnější než maso.
Číst víceRebarbora je velice zdravá, ale potřebujeme mnoho cukru, abychom ji dochutili. Nejlepší je ji nakrájet na malé kousky, přelít vařící vodou, ve které rozpustíme dvě pilulky umělého sladidla. Necháme je chvíli ponořené, potom slijeme a teprve dochutíme cukrem.
Číst víceNa silný kašel pomáhá lipový nebo bezinkový čaj. Krk a prsa bychom si měli potírat eukalyptovým nebo tymiánovým olejem. Pokud je nemáme, bude stačit vepřové sádlo, potom prsa zakryjeme horkým šátkem.
Číst víceČistí krev a odstraňuje sliz v dýchacích orgánech a žaludku. Při zánětech mandlí se doporučuje šalvějový roztok nebo čaj kloktat.
Číst víceUrčitě se stane, že nás nebo naše dítka na jaře nebo v létě bodne vosa nebo včela. Na takové bodnutí je nejlepší kostka ledu přímo na postižené místo. Hned se uleví, když na postižené místo dáme plátek syrové brambory nebo rajčete.
Číst víceVajíčka jsou v mnoha receptech zastoupena ve velikém počtu, která lidem s vysokým cholesterolem škodí. Vajíčka můžeme nahradit práškem do pečiva a nebo dvěma lžícemi vody.
Číst víceČesnek používáme nejen na vaření. Už naše babičky věděly, že má léčivé a kosmetické účinky. Když budeme otevřené rány a zanícené vřídky potírat česnekem nebo jeho šťávou, budou se mnohem rychleji hojit.
Číst víceKdyž smícháme půl kelímku tvarohu s několika lžícemi medu, naneseme na pleť a necháme tak 20 minut působit, bude kůže krásně hladká a růžová. Tato maska se hodí spíš pro sušší pleť.
Číst vícePokud v lednici zkysne mléko nebo jogurt, není už zrovna nejčerstvější. Není však třeba ho vyhazovat. Nalijeme zbytek mléka nebo jogurtu do koupelové vody. Pleť bude krásně hladká.
Číst víceMáte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena