Olivový olej je všeobecně známý jako zázračný. Využívá se také kosmetickém průmyslu. Jeho hlavní výhoda spočívá ve velkém obsahu vitamínu E a látkách, které chrání cévy. Navíc je prevencí proti infarktu.
Číst víceHořká čokoláda je všeobecně zdravější než její bílá kamarádka. Obsahuje totiž víc kakaových částic, které zabraňují infarktu a rakovině. V hořké čokoládě se nachází přibližně tolik látek jako ve dvou sklenkách červeného vína.
Číst víceČočka má oproti fazolím velmi velkou výhodu, která spočívá v obsahu kyseliny listové. Ta je potřeba při tělesném vývoji. Čočkou by tedy neměly pohrdat těhotné ženy.
Číst vícePokud trpíte častými opary, konzumujte pravidelně brusinky. Ty obsahují spousty vitamínů, ale také látky omezující následky herpes viru, který opary způsobuje. Brusinkový keř si můžeme vysadit do truhlíku na balkon.
Číst víceSilné antibakteriální prostředky jsou vhodné jen do nemocnic. Běžné dezifekční produkty bohatě stačí. Díky "sterilnímu " prostředí velmi oslabujeme imunitní systém a tím dochází ke vzniku a podporování alergií. Také dochází k zatížení životního prostředí.
Číst víceNa vyčištění trouby by měla postačit obyčejá sůl. Špinavá místa posypeme solí, troubu zapneme a pečeme, než sůl zhnědne. Troubu vypneme a sůl už jen odstraníme.
Číst víceVodní meloun je vynikající letní osvěžení. Co se týče vitamínů, je žlutý meloun lepší. Obsahuje více vitamínů A a C.
Číst víceLosos obsahuje asi 2krát více kilojoulů než třeba pstruh, ale má asi 3krát více nenasycených mastných kyselin. Kromě toho všeho obsahuje spousty stopových prvků, které by měly být nezbytnou součástí jídleníčku těhotných a kojících žen.
Číst víceAč se upřednostňuje bílé víno k lehkým jídlům, rybám, drůbeži a letnímu občerstvení, mnohem zdravější než bílé je červené víno. Především proto, že obsahuje polyfenoly, které výrazně snižují riziko infarktu.
Číst víceVišně jsou kyselejší než třešně a všeobecně o nich panuje, že nejsou téměř červivé. Kyselé plody však nepodporují dobrou náladu. Avšak oproti třešním nás udrží ve formě, obsahují o celou třetinu méně cukru a mají asi sedmkrát více látek proti rakovině. Kromě toho obsahují také betakaroten.
Číst víceŘízky nemusí být tak nasáklé tukem! Tomu snadno předejdeme, když při smažení přidáme do tuku trochu octa. Ten částečně omezí vsáknutí tuku do řízků a trojobalu.
Číst víceČerstvé a zralé broskve jsou lehce stravitelné. Mají nízky obsah kalorií a pokud je jíme i se slupkou, dostávme do sebe hodně vitamínu C. Konzervované broskve ztrácí asi 80% vitamínu C a také mají více kalorií.
Číst víceStravitelnost vajec můžeme ovlivnit jejich úpravou. Nejlépe stravitelná jsou vejce na měkko. Ta opouští žaludek po jedné až dvou hodinách. Hůře stravitelná jsou vejce syrová a natvrdo. Ta zůstavají v žaludku dvě a půl až tři hodiny. Nejhůře jsou na tom vejce připravovaná na tuku. Ta mohou zůstat v žaludku až 6 hodin. Při tom všem bychom však neměli zapomínat na riziko salmonelózy. To hrozí při nedostatečném tepelném zpracování vajec.
Číst víceNěkteří z nás se vyhýbají koblihám a vdolkům, protože většinou mají velký obsah tuku. Koblihy a vdolky nenasáknout tolik tuku, pokud do těsta přidáme trochu alkoholu. Ten zabrání přílišnému nasáknutí tuku.
Číst víceWasabi je zelený kořen, někdy nazývaný japonský kořen. Obvykle se prodává v prášku. Smícháme ho s vodou, aby vznikla velmi ostrá zelená pasta. Wasabi seženete v obchodech se zdravou výživou nebo v asijských obchodech.
Číst vícePo česneku nebo po flámu se každý z nás jistě setkal s nepříjemným zápachem z úst. Mnohdy nepomáhá čištění zubů ani ústní voda. Žvýkání kardamomu, koření pocházející z Indie, je dokonalou protilátkou česneku a alkoholu.
Číst víceŠkytavky se zaručeně zbavíme, když rozžvýkáme několik semen anýzu a zapijeme je sklenicí vody. Žvýkání semen také osvěžuje dech.
Číst víceProti chřipce je vhodné jíst co nejvíce čerstvého česneku. Rozdrcený velký stroužek česneku se může zamíchat do šálku horkého slepičího vývaru.
Číst víceBylinkové čaje nikdy nevaříme. Spaříme je pouze vařící vodou a necháme asi 15 minut vylouhovat.
Číst víceMáte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena