Pokud patříte mezi ty z nás, kteří mají mnoho žaludečních kyselin, měli byste vypít denně před jídlem skleničku bramborové šťávy. Nebo vždy po jídle sníst plátek syrové brambory.
Číst víceJestli nechceme mít křehké linecké těsto tak kaloricky vydatné a finančně náročné, můžeme část tuku nahradit strouhanými vařenými brambory nebo měkkým tvarohem. Těsto bude opravu křehké, když k mouce přidáme trochu škrobové moučky. Ve slaných těstech tuk nahrazujeme sýrem.
Číst vícePokud vám krvácejí dásně, doporučuje se pravidelně vyplachovat ústa šalvějovým čajem nebo pokládat vlhké sáčky přímo na dásně.
Číst víceVlaštovičník, který roste všude na loukách jako plevel funguje skvěle jako lék na bradavice. Je velice jedovatý a tak se musí používat jen zevně. Žlutou hustou šťávu, která vytéká ze stonku kapeme denně na bradavice. Ty po několika týdnech zmizí.
Číst víceČerstvý bobkový list, kterému se také říká vavřín, bychom měli používat velice opatrně, je jedovatý. Používáme proto výhradně sušené listy.
Číst víceČesnek pomáhá i proti akné. Prolisujeme tak dva stroužky a naneseme na pleť, po chvilce opláchneme vodou. Kůru několik dní takto opakujeme.
Číst vícePři smažení ve woku je dobré pánev rozpálit nejdříve na sucho a potom teprve přidáváme olej. Kousky jídla pak nasáknou mnohem méně oleje. Je také dobré s wokem hodně třást, jídlo se upravuje stejnoměrně a zbytečně se nepřipálí.
Číst vícePo čase se stane, že med zcukernatí. Nic se s ním nestane, ale někdo to prostě nemá rád. Med stačí jen zahřát ve vodní lázni a krásně se rozpustí. Teplota by měla být velmi mírná, abychom nezničili veškeré cenné látky. Určitě ne přes 60 °C.
Číst víceI obyčejný perník můžeme upéct zdravě. Stačí nahradit, třeba jen část, klasické mouky za mouku celozrnnou, žitnou případně bezlepkovou. Nezdravý bílý cukr nahradíme třtinovým. Pokud použijeme bezlepkovou nebo celozrnnou mouku, je třeba přidat více tekutiny.
Číst víceČokoládu bychom měli dobře skladovat a hlídat si, kam padají drobečky a obaly od čokolády. Čokoláda je totiž oblíbená u molů, kteří v blízkosti čokolády kladou svá vajíčka.
Číst vícePokud jsou pro náš zdravotní stav momentálně zakázané skvělé smetanové omáčky a přesto zhřešíme, je lepší na omáčku použít poloviční dávku smetany, omáčku nastavit trochou vývaru. Pak ji zahustíme jíškou nebo třeba kokosem. Uvaříme si tak smetanovou omáčku ve zdravější variantě a snížíme energetickou hodnotu téměř o polovinu.
Číst víceTelecí maso je téměř bez tuku a navíc obsahuje řadu důležitých minerálních látek a vitamínů řady B. Proto bychom maso neměli zbytečně dlouho tepelně upravovat.
Číst víceMučenky, také označované jako pašijové ovoce, je mnoho druhů. Všechny ale obsahují šťavnatou rosolovitou dužinu s množstvím černých semínek. Mučenka se s oblibou používá do sladkých moučníků a především pěn.
Číst víceVodu z vařených brambor bychom neměli vylévat. Obsahuje totiž vývar z brambor se spoustou vitamínů a minerálních látek, které se při vaření z brambor vyvářejí. Šťávu můžeme použít třeba při přípravě ovocných nápojů. Vynikající je tento vývar k ředění džusů nebo ovocných šťáv, protože navíc do těla dostaneme i vitamín C.
Číst víceAč se nezdá, mezi červeným a zeleným jablkem je velký rozdíl. Především, co se týče množství vitamínů. Pod slupkou červeného jablka se totiž nachází asi 5x více vitamínu C. Obě jablka však mají stejné množství balastních látek.
Číst víceBrokolice obsahuje o celou jednu třetinu bílkovin víc než květák. Brokolice také oproti květáku má obsahuje asi dvakrát více vitamínu C a šestnáctkrát více vitamínu A. Navíc má brokolice stejný obsah vápníku jako mléko.
Číst víceJe vědecky dokázané, že rajčata jsou mnohem zdravější, pokud se dále tepelně upraví než syrová rajčata. Po zahřátí se v nich totiž aktivuje látka zabraňující zhoubnému rakovinnému bujení.
Číst víceJen pro připomenutí. Černý rybíz je zdravější než jeho červený kolega. Obsahuje totiž 190mg vitamínu C na 100g ovoce. Doporučenou denní dávku vitamínu C splňuje konzumace již asi 15 bobulí černého rybízu.
Číst víceČočka má oproti fazolím velmi velkou výhodu, která spočívá v obsahu kyseliny listové. Ta je potřeba při tělesném vývoji. Čočkou by tedy neměly pohrdat těhotné ženy.
Číst víceNové brambory mají vysoký obsah škrobu, který nás zasytí. Přičemž 500g brambor má jen 1680kJ. S bramborovou dietou nám stačí 4600kJ denně.
Číst víceMáte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena