Jitrnice, jelítka a klobásy před opečením v tuku na pánvi nebo v troubě nejprve krátce prohřejeme v horké vodě. Při další úpravě nám nepopraskají.
Číst víceMaso na špízy krájíme na malé silnější plátky, ale i na kostky. Osvědčí se ho krájet mírně ztuhlé z mrazničky.
Číst víceZ mladých čerstvých listů špenátu se připravují skvělé saláty, a to buď ze špenátu samotného, s přídavkem jiné jarní zeleniny a se sýry. Saláty z čerstvého špenátu chuťově nejlépe doplní sýr z kozího mléka.
Číst víceVýhonky u obou druhů chřestu nejprve důkladně omyjeme, poté odřízneme spodní dřevnaté části (2 - 4 cm) a zbytek oloupeme. Zelený chřest oloupeme jen ve spodní třetině výhonku, mladý zelený chřest se nemusí loupat vůbec. Bílý chřest musíme oloupat celý až od hlavičky.
Číst víceČerstvá drůbež je vždy chutnější než mražená. Nabízí se ke koupi jak celá, tak porcovaná. Na jednu porci počítáme zhruba 250 g, bez kosti stačí polovina.
Číst víceRozpočet pro 1 osobu: 100 g těstovin používáme na hlavní jídlo, 50 g jako přílohu a rovněž 50 g na každý litr polévky se zavařenou těstovinou.
Číst vícePokud chceme mít pokrm jemně kyselý a svěží, použijeme do marinády balzamikový ocet, jogurt nebo čerstvě vymačkanou šťávu z citrusů.
Číst víceMaso i uzeniny pro grilování máme uložené až do poslední chvíle v ledničce. Maso nikdy nenecháváme marinovat při běžné pokojové teplotě.
Číst víceSušené bylinky rozvinou své aroma lépe, když je před použitím zakapeme trochou oleje a necháme asi 2 - 3 minuty odpočívat.
Číst víceČerstvé bylinky budou výraznější a rozvinou na maximum své aroma, když je před přípravou krátce podusíme na kousku másla.
Číst víceKdyž si ruce zvlhčíme studenou vodou, křehké těsto se při hnětení přestane drolit.
Číst víceTuhý med bude v mžiku poddajnější, když k němu přidáme trochu čerstvé citronové šťávy.
Číst víceSmažené pokrmy neobalujeme příliš dopředu před smažením a podáváním - obal totiž časem ztrácí svou křehkost a křupavost.
Číst víceBešamelovou omáčku připravujeme z hladké mouky a másla v poměru 1:1, popřípadě mouky dáme o maličko více.
Číst víceMajonézu šleháme elektrickým šlehačem při nejnižší rychlosti, protože jinak by se jen pěnovitě našlehala a pak by klesla.
Číst vícePří přípravě domácí majonézy hrozí řada nehod. Příliš řídkou majonézu zachráníme, když k ní přimícháme studenou prolisovanou bramboru (uvařenou ve slupce).
Číst víceNa jednohubky či toasty se báječně hodí lososové máslo. Jak ho připravit? Změklé máslo utřeme s 50 g najemno umletého uzeného lososa a zakapeme citronovou šťávou.
Číst víceSteaky před grilováním včas vyjmeme z lednice, aby maso mělo pokojovou teplotu. Jinak se maso opeče jen na povrchu a střed zůstane nepropečený.
Číst víceTrojobal bude chuťově výraznější, když do strouhanky přisypeme směs sušených bylinek, grilovací koření apod.
Číst víceSýr se ke struhadlu bude méně lepit, když struhadlo předem potřeme trochou oleje.
Číst víceMáte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena