Ve chvíli, kdy fenykl tepelně upravujeme, po rozkrojení ho okamžitě vkládáme do vroucí vody, aby nezčernal.
Číst víceBílky šleháme na sníh bez přestání až do požadované hustoty, jinak nám mohou zvodnatět a už nepůjdou ušlehat.
Číst vícePřipravujeme-li kynuté těsto, mícháme ho vždy jen jedním směrem. Kdybychom směr měnili, těsto by hůře a déle kynulo.
Číst vícePři přidávání sušeného ovoce do pokrmů je lepší, když ovoce nejdříve necháme nabobtnat v misce s vodou. Ovoce tak změkne a získá zpátky svoji "šťávu".
Číst víceOřechy obsahují kyselinu fytovou a další enzymy, které zatěžují trávicí trakt. Pokud je před konzumací namočíme ve slané vodě, budou stravitelnější. Ořechy navíc změknou a půjdou i lépe krájet či mixovat.
Číst víceMleté ořechy obsahují spoustu tuku a při mletí v kuchyňském robotu se často lepí. Pomůže, když k nim při mletí vsypeme lžíci cukru.
Číst víceKlasickou jíšku připravujeme z hladké mouky a tuku (rostlinný olej, máslo). Jíšku připravíme ze dvou dílů hladké mouky a jednoho dílu tuku.
Číst víceMed do těsta na pečení perníčků by měl být tekutý a bez hrudek, ideálně volíme med tmavší, který je aromatičtější a dodá perníčkům pěknou zlatavou barvu.
Číst víceZa voňavými a chutnými perníčky stojí zejména správná skladba koření k přípravě těsta. Používá se zejména směs namíchaná ze skořice, hřebíčku, koriandru, badyánu, vanilky, muškátového květu a nového koření.
Číst víceNa přípravu rybí polévky užijeme ty části ryb, které nejsou vhodné k přípravě hlavního chodu. Je to nejčastěji hlava z ryby, rybí kosti, vnitřnosti a jiné odřezky z ryb.
Číst vícePřed vařením luštěniny vždy přebereme, mohou obsahovat kamínky nebo jiné nežádoucí příměsi. Přebrané luštěniny vždy propláchneme a teprve poté zaléváme studenou vodou, poté necháme pár hodin či přes noc stát (podle druhu luštěnin).
Číst víceNamáčíme-li luštěniny, nepoužíváme jedlou sodu, jak se v minulosti tradovalo, zničili bychom vitamíny řady B.
Číst víceDo klasického máslového krému určeného k plnění cukroví můžeme přidat rum, vaječný koňak či jiný likér. Krém získá na jiné chuti i přidáním kvalitního kakaa, potom je skvělý k plnění světlých trubiček a košíčků.
Číst víceRumovou polevu připravíme z 250 g moučkového cukru, 2 lžic horké vody a 3 lžic rumu tak, že vše vymícháme do hladké konzistence. Rumová poleva se hodí k potahování perníčků.
Číst víceČerstvá zelenina (brokolice, špenát, hrášek apod.) si udrží pěknou barvu, povaříme-li ji, nebo spaříme v horké vodě, vyjmeme a ochladíme naopak vodou výrazně studenou.
Číst víceCibuli i česnek lépe oloupeme, když je před loupáním ponoříme na chvíli do vlažné vody.
Číst vícePři vaření v páře používáme suroviny nakrájené na stejně velké kusy. Nepoužíváme mražené potraviny, nejsou tak chutné jako čerstvé. Dáváme pozor na sůl - při vaření v páře stačí použít mnohem menší množství soli.
Číst víceČerstvý rozmarýn dodá okounovi velmi lahodné aroma. Stačí vložit snítku rozmarýnu do rozpáleného tuku a rybu v něm nechat osmahnout.
Číst víceJe-li křehké těsto příliš drobivé, přidáme do něj lžíci měkkého tvarohu a propracujeme. Těsto bude vláčnější a lépe se nám s ním bude pracovat.
Číst víceMáte rádi větrníky? Co takhle si připravit trochu jinou variantu? Při přípravě těsta stačí přimíchat 1 - 2 lžičky kakaa.
Číst víceMáte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena