Při vaření marmelády vzniká na povrchu pěna, kterou je důležité průběžně odstraňovat. Pěna by mohla ovlivnit trvanlivost marmelády a ovlivnit její vzhled.
Číst víceVejce natvrdo se mohou vkládat přímo do vařící vody, v takovém případě se vaří 9 minut. Druhou možností je vložit vejce do studené vody, přivést k varu, jakmile začne voda vřít, vypnout plotýnku a vejce nechat ve vodě 10 minut dojít.
Číst víceČerstvý chřest je nejchutnější, nejsladší a nejšťavnatější v den sklizně, poté už postupně uvadá a dřevnatí. Čím dříve od sklizně ho zpracujeme, tím více si pochutnáme.
Číst víceČervenou řepu nejlépe oloupeme ihned po uvaření, pokud je ještě horká. Stačí ji držet v ruce pomocí utěrky či chňapky a oloupat stejně jako ve slupce vařené brambory.
Číst víceLilek v celku bude upečený mnohem dříve, pokud ho před pečením několikrát propíchneme vidličkou.
Číst víceChceme-li přidat čerstvou cibuli do salátu, ale nechceme, aby přebila chuť jiných surovin, namočíme oloupanou a nakrájenou cibuli na hodinu do studené vody. Poté cibuli scedíme. Cibule tak ztratí na štiplavosti a příliš intenzivní chuti i vůni.
Číst víceAbychom v zelenině uchovali co nejvíce vitamínů, krájíme ji na větší kusy. To platí při jakékoli tepelné úpravě - dušení, vaření, do polévek apod.
Číst vícePokud na ovoci objevíme plíseň, nestačí plíseň jen odkrojit, plíseň je již v celém plodu a je třeba ho vyhodit. To platí pro konzumaci v syrovém stavu, ale také pro ovoce, které připravujeme k dalšímu použití (zavařování, marmelády).
Číst víceHouby zmrazujeme vždy zcela čerstvé, dobře očištěné, nakrájené a 5 minut povařené. Povařené houby scedíme, necháme okapat a rozložíme na plochu, aby oschly, až poté je klademe do sáčků či krabiček a vložíme do mrazáku.
Číst víceMaso před grilováním vyjmeme včas z lednice a přikryjeme látkovou či papírovou utěrkou, ideálně 4 - 5 hodin před zpracováním.
Číst vícePři zpracovávání křenu oloupeme vždy jen kousek, který budeme bezprostředně potřebovat. Nastrouhaný křen můžeme zakápnout trochou čerstvé citronové šťávy.
Číst víceČerstvé žampiony není třeba příliš čistit, stačí je opatrně otřít. Pokud se na nich objeví zbytky hlíny, tak je lze opláchnout pod tekoucí vodou, ale ihned poté je osušíme. Nasáknutí vody by poznamenalo jejich chuť.
Číst víceJen bílé žampiony jsou vhodné pro použití v syrové kuchyni. Ihned po nakrájení je zakápneme citronovou šťávou, aby si zachovaly barvu a nezhnědly.
Číst víceFazolové lusky vaříme vždy v osolené vodě, aby zůstaly svěže zelené. Nikdy je nekonzumujeme syrové, protože obsahují toxické látky, které se tepelnou úpravou rozkládají.
Číst víceNe každý má rád králičí maso, a to právě kvůli jeho pachu. Dá se překrýt použitím čerstvé či sušené šalvěje nebo rozmarýny.
Číst víceAby získaly sušené švestky na šťavnatosti, namáčí se před použitím do vody, ale ještě lépe do černého čaje. Budou tak mnohem aromatičtější.
Číst víceChilli papričky zbavíme semínek, pokud i tak silně pálí, více než chceme, namočíme je na 30 minut do studené vody, až poté používáme podle potřeby.
Číst vícePokud chceme grilovat trochu dietněji a netoužíme po tom, aby maso plavalo v oleji, naložíme maso do ochuceného bílého jogurtu. Maso získá na šťavnatosti, křehkosti a bude méně kalorické než naložené v oleji.
Číst vícePokud připravujeme hruškový koláč, který klademe plátky hrušek, stojí za zkoušku povznést jeho chuť ještě výše. Stačí plátky hrušek den předem naložit do pálenky.
Číst vícePři zapékání zeleninu krájíme na menší a stejně velké kousky, aby se rovnoměrně a rychle propekla.
Číst víceMáte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena