Karbanátky nemusíme jen smažit, ale můžeme jej připravit v lehčí variantě. Jak na přípravu karbanátků v troubě? Stačí je narovnat na plech vyložený pečicím papírem, v průběhu pečení jednou otočit a krátce před dopečením ještě potřít olejem (dochuceným bylinkami, chilli apod.).
Číst víceOddenek čerstvého zázvoru můžeme nakrájet v neoloupaném stavu a použít ho do marinád, k nakládání masa i zeleniny.
Číst víceJeště předtím, než se pustíme do obalování, doporučuje se dát filety kapra do mísy, zakápnout je trochou citronové šťávy a nechat tak hodinu odležet. Pokud nám u kapra vadí typický rybí zápach, můžeme jej přes noc nechat odležet namočeného v mléce. Stejnou službu nám udělá i pivo nebo víno. Druhý den jen porce ryby osušíme do papírové utěrky a důkladně prosolíme ze všech stran.
Číst víceJak na to, aby se vánočka podařila? Těsto na vánočku necháme dobře vykynout. Tento proces trvá 2-3 hodiny. Během kynutí je dobré těsto znovu promíchat rukama a nechat dále kynout. Ovšem pozor, ať nepřekyne, v troubě by se pak vánočka mohla nepěkně sesunout.
Číst vícePokud chceme vyrobit opravdu dobrý vaječný likér, rozhodně nešidíme suroviny. Vanilka a pravý rum vyrobený z třtinového cukru dodávají likéru tu pravou chuť a výsledek bez náhražek vás mile překvapí.
Číst vícePokud při pečení cukroví používáte mandle či ořechy, zkuste je před použitím namočit v teplé vodě. Výsledkem bude jemnější chuť a při pečení se tolik nevysuší. Ovšem namáčení ořechů musí být dostatečné dlouhé, ideálně přes noc, jen tak zvládnou oříšky vodu dostatečně nasát.
Číst vícePokud si na kaštanech chceme pochutnat bez složitých úprav, stačí je naříznout a upéct v troubě na plechu při 200 °C. Jakmile ucítíme charakteristickou vůni, jdou snadno vyloupnout, máme hotovo.
Číst víceKdyž zelí pořádně udusíme v nádobě určené k přípravě zelí, nemělo by hrozit, že zplesniví. Chrání jej horní vrstva šťávy, které zelí při šlapání pustilo. Pokud však zelí dostatečně nezatížíme, pak se voda dostane dolů a nahoře zůstane zelí vystavené vzduchu. To začne jisto jistě plesnivět.
Číst víceKdyž chceme jablka použít na pečení nebo vaření, můžeme je zblanšírovat, zabráníme tak jejich zhnědnutí. Jablka stačí nakrájet na kousky, vhoďíme je asi na 3 - 4 minuty do vařící vody a potom je ihned přendáme do vody ledové.
Číst víceOd jehličí, listů, hlíny, mechu, slimáků apod. očišťujeme houby ještě v lese, hodit se nám bude také nožík na odříznutí nepěkných částí a konců nožiček. Doma nám k dočištění postačí pouze lehce navlhlý hadřík, nebo štěteček. Poté už se můžeme pustit do samotného krájení.
Číst víceČerstvý i sušený kopr nejčastěji upotřebíme v polévkách a omáčkách, ale hodí se také do salátů, bramborových jídel, své podstatné místo má při nakládání hub a zeleniny, výborně se doplňuje s rybami (zejména lososem).
Číst víceJak poznáme správně usušené houby? Měly by se snadno lámat a samy o sebe slyšitelně chrastit.
Číst víceMožná vás to překvapí, ale zbylý nálev z okurek je skvělým doplňkem těst na slané pečivo. Lák těstu dodá dodá na vláčnosti a zajistí dokonalou strukturu.
Číst víceDo těsta na slané palačinky můžeme přidat oblíbené bylinky (tymián, bazalku, kopr), ale klidně i nasekanou jarní cibulku. Chuť vylepšíme také nastrouhaným parmazánem.
Číst vícePřebytek malin lze využít na vaření marmelády, džemu nebo do pečeného čaje. Maliny také snadno usušíme v domácí elektrické sušičce.
Číst vícePo přidání poslední dávky cukru by se marmeláda neměla vařit déle než 10 minut, aby neztmavla a neztratila pro ovoce typickou barvu.
Číst víceBílý chřest loupeme celý až po hlavičku. U zeleného chřestu je čištění jednodušší, stačí oloupat cca poslední třetinu výhonku, mladý zelený chřest není potřeba loupat vůbec, pouze pokud je o něco tlustší, oloupeme spodní konce.
Číst víceVíce přerostlé ředkvičky nabírají na své palčivosti a chuti to příliš neprospívá. Ale jak se toho zbavit? Někdy stačí ředkvičky oloupat a palčivost zmizí. Pomáhá také ředkvičky namočit do vody, dát do lednice a nechat je tak pár hodin. Stejně dobře na pikantnost funguje i tepelná úprava.
Číst víceStrouhaný kořen křenu selského ihned po nastrouhání pokapeme citronovou šťávou, aby si uchoval světlou barvu a ostrost.
Číst víceVajíčka neprasknou, když je před vařením na tupém konci opatrně propíchneme jehlou.
Číst víceMáte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena