První květy pampelišky jsou nejsladší, proto je sbíráme na limonádu a pampeliškový med, který je vlastně hustým sirupem. Limonádu si tak můžeme levně připravit i mimo pampeliškovou sezónu.
Číst víceZ kopřiv sbíráme mladé rostliny, a to od března do konce května. poté již vybíhají do květu a jejich léčivá síla tak slábne, naopak chuť pro vaření je už příliš silná.
Číst víceJak ušetřit na jídle? Zkuste to s jídelníčkem. Když máte jasně dané, co budete vařit a jíst, nebudete v obchodě kupovat zbytečnosti a posléze vyhazovat to, co nestihnete sníst. Napište si jídelníček zhruba 3 dny dopředu, větší nákupy potravin už zavání plýtváním.
Číst víceIdeální čas na sbírání šípků je od konce září do zhruba poloviny října. Zásadním ukazatelem správné doby sklizně je však vzhled a stav samotných plodů. Při sběru sbíráme jen tvrdé a lesklé plody jasně červené barvy.
Číst víceČerstvý i sušený kopr nejčastěji upotřebíme v polévkách a omáčkách, ale hodí se také do salátů, bramborových jídel, své podstatné místo má při nakládání hub a zeleniny, výborně se doplňuje s rybami (zejména lososem).
Číst víceChuť burčáku by měla být příjemně nasládlá, s výraznou stopou hroznů a jemným perlením, které je důkazem začínajícího alkoholového kvašení.
Číst vícePři vaření a pečení používáme švestky do moučníků, omáček, výborné jsou v kombinaci s masem. Nesmíme zapomenout na výrobu povidel, marmelád, džemů a v neposlední řadě také slivovice.
Číst víceKvětenství bezu z keřů odstřihujeme vždy nůžkami a s opatrností, aby z kvítků opadalo co nejméně cenného pylu.
Číst víceJehněčí maso by mělo být pevné a s jemně zrnitou sametovou strukturou. Tuk by měl být bílý a voskovitý, výrazné mramorování znamená šťavnatý kousek jehněčího.
Číst vícePři strouhání čerstvého zázvoru nám vzniká také výborná zázvorová šťáva. Tu můžeme užít k dochucení dresinků, omáček apod. Dodá jim jemnou štiplavost a šmrnc.
Číst víceDůležité je, vybrat správný typ hub k nakládání, aby se z nich po naložení nestali "slimáci". Nejlepšími houbami na nakládání jsou pravé hřiby, václavky, mladé žampiony, lišky, ryzce a houbový mix.
Číst víceDobře rozehřátý gril na přípravu zeleniny poznáme podle jednoduchého triku. Ruku dáme asi 12 cm nad gril a pokud vydržíme žár 6 - 7 vteřin, je gril tak akorát. Samozřejmě teplotu zkoušíme se vší opatrností.
Číst víceMeruňky zpracováváme především na sladká jídla, kompoty, marmelády a džemy. Zavařené meruňky jsou výborným polotovarem k přípravě dezertů, moučníků a dalších dobrot. Z méně kvalitních plodů meruněk se pálí ovocné destiláty. Meruňky se také suší a jsou výbornou a zdravou svačinkou.
Číst víceMedvědí česnek je sezónní bylinkou, kterou stojí za to uchovat na delší čas. Jak na to? Ideální volbou je vyrobit z něj domácí pesto, bylinkové máslo či ochucený olej.
Číst víceKoblihy k masopustu samozřejmě patří, ale zkoušeli jste jejich slanou variantu? Zkuste je připravit třeba s trhaným vepřovým masem nebo šlehaným kozím sýrem.
Číst víceU popálených úst po pozření většího množství chilli hlt vody situaci ještě zhorší. Raději žvýkejte kus chleba, zkuste pojídat jogurt nebo vypít sklenici mléka.
Číst víceMarmelády můžete dochutit netradičně čokoládou, rumem či jinými pálenkami. Ničím neobvyklým není ani přidávání koření - zázvoru, skořice, badyánu, hřebíčku či máty. A pokud chcete opravdu zazářit, připravte skleničky s marmeládou třeba tří různých druhů. Jako dárek se budou vyjímat!
Číst vícePokud váš partner či partnerka miluje vaření, zkuste zvolit trochu netradiční valentýnský dárek - zelenou kytici. Lze použít celer, petržel, mrkev, libeček, rozmarýn a jiné bylinky. Natě lze svázat i do tvaru srdce. Jen se předem ujistěte, že zrovna váš partner tuto kytici ocení a vezme ji s humorem :-)
Číst víceI s láskou uvařená krémová polévka může být na valentýnském menu. A jak ji šikovně ozdobit? Zkuste připravit krutonky ve tvaru srdíček (pomohou nám klasická vánoční vykrajovátka) a srdíčko lze vytvořit i pomocí zakysané smetany.
Číst vícePokud zatápíte v krbech či kamnech, máme pro vás tip k podpalování - sušená kůra z pomerančů funguje skvěle.
Číst víceMáte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena