Maso krájíme vždy přes vlákna. Pokud pečeme veliké kusy masa, nakrájíme jen tolik, kolik právě potřebujeme. Maso v celku tak rychle nevyschne. Vepřové se výborně doplňuje s tymiánem, šalvějí, bazalkou, nebo jalovčinkami, bobkovým listem.
Číst víceŠťávy při pečení ochucujeme pivem, vínem nebo destiláty. Alkohol při pečení vyprchá, ale obohatí pokrm o aromatické látky. Šťávu můžeme zahustit nejen moukou, ale také škrobovou moučkou, která má mnohem méně kalorií, nebo prolisovanou zeleninou. Používá se mrkev, celer, petržel, nebo cibulí pečenou s masem. Také rajčatový protlak a zakysaná smetana šťávu zahustí.
Číst vícePokud žampiony ihned po otření a nakrájení přelijeme citronovou šťávou, zůstanou pěkně bílé. Také nezapomeňte, že by se houby neměly proplachovat pod tekoucí vodou. A když ano, tak jen krátce, aby jí moc nenasákly. Lepší je otřít je vlhkou utěrkou.
Číst vícePokud máte choulostivý nebo slabý žaludek, dávejte si pozor na kombinaci hub s alkoholem, není nejlepší. Sušené houby rozemleté v mlýnku jsou výborné koření.
Číst víceKukuřice by se nikdy neměla vařit ve slané vodě, protože její zrna potom tvrdnou. Naopak trocha citronové šťávy zachová kukuřici krásnou zlatou barvu.
Číst víceKdyž svazek ředkviček vložíme do vody natí dolů, zůstanou mnohem déle čerstvé. Ředkvičky podporují chuť k jídlu, takže si před jídlem dejte jednu ředkvičku a budete mít hlad jako vlk.
Číst víceTěsto na placky bude krásně světlé, když do brambor nastrouháme jednu mrkev. Placky budou také mnohem stravitelnější, když do nich přidáme trochu prášku do pečiva a necháme je odpočinout.
Číst víceHranolky ani krokety nikdy znovu neohříváme v tuku. Dáme je do síta nad páru z hrnce a tak je ohřejeme.
Číst víceKořenky se neucpou, když do nich přidáme pár kuliček celého pepře. Bude i více vonět. Oregano a tymián jsou velice aromatické bylinky, radši jimi šetříme než naopak. To samé platí i o rozmarýnu. Ten se hodí k rajčatům a kukuřici.
Číst víceČesnek je jedno z nejzdravějších koření, které obsahuje důležité vitamíny. Když stroužky česneku uchováváme v oleji, dlouho vydrží, ale olej potom nasákne jeho vůní a výborně se potom hodí do salátů.
Číst víceChřest nebude mít nahořklou chuť, když do vody, v níž ho vaříme přidáte kousek syrové brambory, kousek veky nebo trochu mléka. Chřest vaříme bez pokličky!
Číst víceBude mít jemnou chuť, když do vody, ve které ho vaříme přidáte, kromě soli také trochu cukru. A nejlepší bude také kousek másla. Čerstvý vydrží mnohem déle, pokud ho zabalíme do vlhké utěrky a necháme ho v lednici.
Číst víceDěti potřebují mrkev, protože obsahuje mnoho vitamínů pro jejich zdraví. Zkuste při jejím vaření přidat trochu jablečné šťávy. Mrkev bude chutnější. Když přidáme máslo, získá mrkev nasládlou chuť.
Číst víceNasypeme-li na klobásy během pečení trošku cukru, budou krásně křupavé a chutné. Aby nepraskaly, propíchneme je na obou koncích nebo je před pečením přelijeme horkou vodou a osušíme. Střívko potom bude zvlášť jemné!
Číst vícePřed přípravou všechnu drůbež nejen pro kuře, pečlivě omyjeme a osušíme! Před grilování drůbeže pokapejte maso citronovou šťávou. Maso bude krásně křupavé a šťavnaté.
Číst vícePokud kuřecí maso polijeme dvě hodiny před pečením podmáslím, bude mimořádně jemné a chutné. Nebo kuřecí můžeme potřít půl hodiny před pečením vaječným bílkem. Masíčko je potom krásně šťavnaté.
Číst víceMáte rádi čerstvé ryby? Když půjdeme kupovat čerstvou rybu pozor na pár maličkostí. Čerstvé ryby mají lesklou kůži, oči jsou jasné a vystouplé a žábry musí být světle červené. Když jsou zašedlé, ryba je zkažená.
Číst vícePři jakékoliv přípravě ryb bychom měli dodržet toto pořadí. Nejprve rybu očistíme pod studenou vodou. Pak ji okyselíme. Většinou citronovou šťávou, která na sebe váže pachuť a pach rybiny. Teprve nakonec přichází kořenění a solení.
Číst víceStrčili jste do sebe dvě sklenice a nyní nejdou oddělit? Stačí postavit dolní sklenici do teplé vody a do horní nalít vodu studenou. Sklenice půjdou krásně oddělit a o žádnou přijdeme.
Číst víceMáte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena