Od jehličí, listů, hlíny, mechu, slimáků apod. očišťujeme houby ještě v lese, hodit se nám bude také nožík na odříznutí nepěkných částí a konců nožiče...
Jak dostat červíky z třešní před zavařováním? Stačí je den předtím namočit do octové vody, odkud červi vyplavou. Ovoce bude bez nezvaných hostů.
Nikdy formičky nemyjeme v saponátech. Pečivo by se z nich nemuselo dobře vyklopit. Vypaříme je proto jen vařící vodou a vysušíme papírovou utěrkou.
Třešně dáme na cca 2 až 3 hodiny do osolené nebo octové vody. Pokud červi v třešních jsou, tak vyplavou. Poté třešně stačí omýt.
Chlebník se čas od času vyplatí vytřít octovou vodou. Plíseň tak nebude mít šanci.
Kojenecká láhev se jen obtížně čistí a má tendenci snadno zhnědnout. Pomůžeme si, když do láhve nalijeme horkou vodu a přisypeme balíček jedlé sody. S...
Před přípravou zavařenin a marmelád je nutné nejen vymýt sklenice a víčka, ale mít důkladně čisté i ostatní pomůcky, ať už se jedná o hrnec, naběračku...
Skvrny od rzi na textilu namočíme do čerstvé citronové šťávy a necháme minimálně 30 minut působit, poté běžným způsobem vypereme.
Podařilo se vám vylít červené víno na ubrus či jiný textil? Skvrnu ihned zasypeme hrstí soli a necháme působit, poté očistíme teplou vodou.
Jedlá soda je učiněný zázrak nejen v kuchyni, ale i na nejrůznější čištění. Pokud máme opravdu špinavé a zaschlé nádobí (zejména hrnce), stačí je odmo...
Přichycené těsto dostaneme z formiček a vykrajovátek snadněji, když je dáme hrnce, zalijeme vodou, přisypeme prášek do pečiva, přivedeme k varu a 10 m...
Trápí vás zápach v lednici? Zkuste jednoduchý trik. Do misky stačí nasypat trochu rýže, umístit ji na poličku v lednici a máme hotovo. Rýže by měla pa...
Citron působí podobně jako ocet, proto je na čištění a odstraňování pachů velmi vhodný. Citron jednoduše vymačkáme na houbičku a plochy v lednici otře...
Nepěkných kávových skvrn se zbavíme, když prádlo ihned namočíme do teplé vody a vydrhneme s trochou sody. Skvrna by měla po chvíli pustit.
Zavařovací sklenice důkladně vypláchneme čistou horkou vodou, abychom odstranili případné zbytky saponátu, ten totiž může způsobit zřídnutí zavařeniny...
Čerstvé ovoce a zeleninu jen otřeme suchým hadříkem a běžně uskladníme. Důkladným omytím ztratí ovoce i zelenina přirozenou ochranu proti plísním a hn...
Vyplatí se nenakupovat příliš potravin do zásoby, jednou měsíčně kontrolovat celou spíž a napadené potraviny nekompromisně vyhodit. Poznáme je podle b...
Pokud během pečení kápne na dno trouby těsto nebo tuk, posypeme skvrnu solí a pečeme klidně dál. Po vychladnutí pak troubu pořádně vytřeme vlhkým hadř...
Menší plyšové hračky jednou za čas vložíme do igelitového sáčku a dáme přes noc do mrazáku. Zničíme tak roztoče a bacily.
Před každým grilováním si dáme práci s důkladným vyčištěním roštu i grilu od zbytků, které by se mohly připalovat.
Vymačkaný citron rozhodně nevyhazujeme! Když jím potřeme vodovodní baterie, budou se krásně lesknout a velmi snadno na nich odstraní skvrny nejen od v...
Vepřová krkovice patří v české kuchyni k nejvděčnějším kouskům. Je šťavnatá, prorostlá a ideální na pečení, grilování, dušení i mletí. Přinášíme vám osvědčená jídla z krkovičky, která se hodí k běžnému vaření i na víkendovou hostinu.
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena