Existuje spousta fíglů na sraženou majonézu. Buď si uděláme napevno ušlehaný žloutek se solí a pomalu do něj přidáváme sraženou majonézu. Nebo můžeme žloutek smíchat s trochou ostré hořčice, do které majonézu vmícháme a nikdo nic nepozná.
Číst víceKdyž z citronu vymačkáte šťávu, tak ho zbytečně nevyhazujte. Kůra se vám bude hodit do moučníků. Koláče a buchty nám krásně provoní, a proto z vymačkaných citronů kůru schovejte, a potom ji jednoduše nastrouhejte usušenou. Vždy ale citron pořádně omyjeme - od chemických ošetření.
Číst víceRošt po grilování nevypadá zrovna vábně a hlavně dá docela práci ho opět vyčistit. Práci si ušetříme tím, že rošt před grilováním potřeme olejem. Maso se bude lépe obracet, ale také zbytky po grilování půjdou lehce odstranit.
Číst vícePoleva se bude lépe roztírat po povrchu, když na rozmíchání použijete horkou a ne vlažnou vodu. Koláče také zůstanou mnohem déle čerstvé a šťavnaté. Volte však polevy v souladu s druhem pečiva. Tedy čokoládovou k mramorové bábovce, citronovou ke křehkému koláči.
Číst vícePokud se stalo a koláče nám vyschly a ztvrdly, budou zase jako čerstvé, když je potřete mlékem a krátce je necháme rozpécit v troubě. Pevné pečivo ostatně vydrží mnohem déle, když se v alobalu uchovává v ledničce.
Číst vícePochází ze spojení to dip, což znamená ponořit nebo namočit. Jedná se o ani ne omáčku, ani ne pomazánku. Do dipů se namáčejí kousky pečiva a sýrů, slané tyčinky nebo sušenky, zelenina atd. Jsou i druhy do kterých se namáčí ovoce. Dipy jsou časté při švédských stolech nebo oslavách.
Číst víceNa piškotovou roládu je také potřeba zručnost, ale také pár triků! Přidá-li se do těsta při šlehání žloutků trošku oleje, nebude se roláda lámat, ale bude vláčná. Těsto na roládu roztíráme tak 1 cm silné. Jinak by nešla roláda smotat. Aby se papír na pečení dobře sloupl, můžeme ho navlhčit vodou, houbičkou nebo mašlovačkou.
Číst víceČást mouky je dobré nahradit škrobovou moučkou, těsto bude pak jemné a mechové. Těsto pečeme stejnoměrně asi při 170 °C. Pomalu tak těsto nabývá a nepopraská vám. Upečený piškotový moučník se odlepuje od stěn formy. Pokud nemáme jistotu, zkusíme starou dobrou špejli.
Číst víceVánoční štoly je dobré péci tak dva týdny předem, budou potom krásně rozleželé a získají plnou chuť.
Číst víceAby povrch vánočky při pečení neztmavnul, přidáme do rozšlehaného vejce na potření trochu citronové šťávy. Pokud to nepomůže, můžeme povrch překrýt alobalem. Pozor ale při nahlížení do truby. Kdybychom plechem trhli, mohli bychom vánočku zdeformovat.
Číst víceKdyž do vajec na křehké těsto přidáme trochu citronové šťávy, bude těsto ještě křehčí a lehčí. A pokud dáme váleček do mrazáku, nebude se na něj těsto lepit.
Číst víceKdyž do nudlového těsta přidáme trochu rajčatového protlaku, špenátu nebo směs bylinek, budete mít těstoviny nejen barevné, ale také voňavé. Vaříme je nejdříve zvlášť v osolené vodě a propláchněte je. Teprve potom je přidáváme do polévky.
Číst víceŽloutek i další tekuté přísady vmícháváme do pěny z másla a cukru po velmi malých částech a vždy dobře utřeme. A aby byl krém jemný, musí být máslo našlehané do pěny, husté jako šlehačka.
Číst víceSuroviny na jejich přípravu musí mít vždy pokojovou teplotu. Příliš tuhé máslo by se špatně šlehalo a příliš měkké se zase roztéká.
Číst víceNa drobné pečivo a cukroví nanášíme polevu štětcem nebo lžičkou. Do středu kápneme polevu a krouživým pohybem ji necháme stéci k okrajům. Když zdobíme dort, nalijeme polevu doprostřed a kulatým nožem ji roztíráme tak, aby stékala po stěnách.
Číst víceJe - li poleva řídká i po delším tření, přidáváme trochu cukru. Naopak do příliš husté polevy přidáme dle jejího druhu trošku vody nebo bílek. Pokud je totiž poleva moc hustá, nestejnoměrně se roztéká a vytváří moc vysokou vrstvu. Pokud je zase velice řídká, nekryje a stéká.
Číst víceJestli nechceme mít křehké linecké těsto tak kaloricky vydatné a finančně náročné, můžeme část tuku nahradit strouhanými vařenými brambory nebo měkkým tvarohem. Těsto bude opravu křehké, když k mouce přidáme trochu škrobové moučky. Ve slaných těstech tuk nahrazujeme sýrem.
Číst vícePři pečení cukroví nebo jakýchkoliv moučníků je spousta fint, které nám pomohou nebo vylepší konečný výsledek. Když například rozinky propláchneme vodou a potom je namočíte do rumu, budou koláčky a cukroví pěkně vonět.
Číst víceCukroví jako jsou rohlíčky nebo důlkové koláčky formujeme studenýma rukama, aby se těsto nezahřívalo, nebylo lepkavé a po upečení zase neztvrdlo! A pokud chceme, aby cukroví zaručeně zvláčnělo, uložte do nádoby spolu s cukrovím několik plátků jablka. Cukroví bude lahodné a měkkoučké.
Číst víceAby se těsto dobře vypichovalo, formičky musí být suché. Občas je lehce namočte do mouky. Tvary vypichujeme těsně vedle sebe, protože při každém novém hnětení vpravujeme do těsta další mouku a cukroví už není tak křehké. Těsto můžete místo mouky poprášit najemno mletými mandlemi.
Číst víceMáte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena