Bylinkové rybičky z páry

Pokud připravujeme ryby, je nejlepší je vařit v páře. Můžeme do ní přidat bylinky jako bazalku, rozmarýn nebo tymián. Maso si zachová vše dobré a bude i voňavé.

Číst více
Měkké masíčko

Pokud maso vaříme už několik hodin a stále je jako podrážka, přidáme do něj trochu prášku do pečiva, octa nebo jedlé sody. Pod rukama změkne i ta nejtvrdší roštěnka.

Číst více
Kynuté knedlíky

Kynuté knedlíky se nebudou srážet a budou jemnější a nadýchanější, pokud do těst přidáme lžíci sádla.

Číst více
Čerstvější chlebíčky

Chlebíčky a jednohubky nejlépe uchováme do druhého dne, když je v lednici přikryjeme čistou navlhčenou utěrkou.

Číst více
Voňavá strouhanka

Strouhanku používáme při přípravě sladkých jídel a moučníků. Ten bude krásně vonět, pokud strouhanku smícháme se skořicí, citronovou nebo pomerančovou kůrou.

Číst více
Špenát a česnek

Špenát je oblíbená příloha. Bohužel mnoho lidí nemá rádo česnek. Zkusme místo něj přidat do špenátu trochu sardelové pasty. Dáváme ale pozor, abychom nepřehnali množství, protože pasta je slaná. Solíme nakonec.

Číst více
Proti nadýmání

Všichni víme, že pokrmy z luštěnin způsobují nadýmání. Tomu předejdeme, když při vaření do luštěnin přidáme snítku saturejky.

Číst více
Rozdrobený sýr

Máme-li sýr tvrdý a rozdrobený na kousky a nejde téměř vůbec strouhat , existuje snadná pomoc. Struhadlo lehce potřeme jedlým olejem. Pak se dějí doslova zázraky.

Číst více
Méně tučné fritování

Když smažíme ve fritéze pomfrity, zeleninu nebo pečivo, přidáme do tuku před zahřátím lžičku octa. Tím do sebe fritovaná potravina nevsákne tolik tuku.

Číst více
Aby sýr nevytékal

Sýr nebude při smažení vytékat, pokud jej obalíme dvakrát. Jestli chceme mít jistotu, necháme sýr před smažením ještě půl hodiny v mrazáku.

Číst více
Jak na poslední kapku oleje

Chceme-li dostat z láhve poslední kapku oleje, stačí láhev na chvilku ponořit do horké vody a potom nechat vykapat.

Číst více
Trocha citronové šťávy

Pokud potřebujeme na dochucení jídel jen pár kapek citronu, nemusíme jej překrajovat. Uděláme jen malý otvor párátkem a vymačkáme požadované množství. Plod pak nevysychá, neplesniví a může se použít i za několik dní.

Číst více
Špikování masa

Nakrájené špalíčky nebo i delší hranolky slaniny, šunky či salámu, necháme v mrazničce do jejich dostatečného ztuhnutí, pak je do připravených otvorů v mase vpravíme lehce jako hřebíky. S pečením nespěcháme. Klínky musí roztát.

Číst více
Překořeněné jídlo

Pokud jsme jídlo překořenili, nemusíme zoufat. Do pálivého jídla dodatečně přidáme trochu šlehačky nebo (zejména u asijských pokrmů) trochu kokosové mléka. Případně kousky oloupaných brambor. Intenzivní chuť by se tak měla touto cestou zmírnit.

Číst více
Mastné fleky na tapetách

Mastné fleky na zdech jsou nepříjemné a na tapetách obzvlášť. Když dojde k znečištění stěny s tapetou, pokusíme se co nejrychleji na mastné místo přiložit běžný školní piják (savý papír). Vše přežehlíme nahřátou (nikoliv horkou) žehličkou. Flek by měl zmizet.

Číst více
Maso z jehly - jako po másle!

Správná hospodyňka však ví, že když před započetím přípravy příslušného pokrmu potře jehlu troškou oleje, tak potom strávníci budou mít mnohem lehčí práci a dobrůtky jim budou z jehly klouzat jako po másle.

Číst více
Krajíme cibuli bez slz

Fíglů na krájení cibule bez slz je spousta. Od mystického přistavení svíčky do blízkosti prkénka nebo poněkud podivně prostého jako je krájení cibule pod igelitovým sáčkem. Jedním z triků, na kterém se dokonce shoduje více kuchtíků, je opláchnout cibuli a nůž bezprostředně před krájením vodou. Určité rozpory panují v tom, jestli ta voda má být horká nebo ne. My se domníváme, že to nehraje velkou roli. V případě, že při krájení většího množství opět pocítíte pálení, tak celou operaci oplachování zopakujte a nezapomeňte ani na potřísněné prkénko.

Číst více