Vaření.czTipy & triky

Tipy a triky

Vyhledávání v tipech...
Pomerančová šťáva

Z pomerančů získáme nejvíc šťávy, pokud mají pokojovou teplotu. Před vymačkáním ovoce "pomačkáme" v dlani, aby se šťáva uplně uvolnila.

Číst více
Bramborová kaše

Bramborovou kaši připravujeme vždy těsně před podáváním. Kaše se ani nesmí dlouho míchat a nejlepší je, když ji hotovou přikryjete utěrkou, která absorbuje přebytečnou vlhkost. Kaše potom zůstane kyprá, suchá a teplá.

Číst více
Křupavé bramboráky

Bramboráky budou nadýchanější a křupavější, pokud větší část mouky nahradíme strouhankou. Případně používáme hrubou mouku, ale opět jí nedáváme moc.

Číst více
Snadné obalování

Při smažení pátků hub nebo nějaké zeleniny si můžeme práci usnadnit. Do mikroténového sáčku dáme mouku a jen protřepeme. Vsypeme je do misky s vejci a pak do druhého pytlíku se strouhankou. Budete mít ušetřený čas, nebude muset mýt nádobí a naše nehty nebudou zapatlané.

Číst více
Vyklopujeme cukroví

Pokud cukroví nejde z formiček vyklopit, obrátíme je a přikryjeme je mokrou utěrkou. Do těsta přidáváme trochu sádla místo másla. Po upečení jde vše snáze vyklopit.

Číst více
Cukroví

Pokud při pečení cukroví praská, přidáme do trouby hrnek s vodou. Pára uzavře póry cukroví a zabrání popraskání.

Číst více
Jak na moučníky

Připalují-li se moučníky v troubě seshora, přikryjeme je pečícím papírem. Pokud se připalují zespodu, podložíme pod plech ještě jeden a zmírněte trošku teplotu.

Číst více
Tvarohová náplň

Tvaroh do buchet můžeme nastavit malým množstvím uvařených a prolisovaných brambor. Náplň se lépe spojí, bude chutnější a hlavně jemnější.

Číst více
Bílky navíc

Zbylé vaječné bílky nemusíme vyhazovat. Stačí je uvařit ve vodní lázni, nasekat a můžeme je použít třeba na ozdobu na chlebíčky.

Číst více
Houskové knedlíky

Pokud přidáme do knedlíků místo části mléka minerální vodu, nebo když použijete jen žloutky, budeme se divit. Knedlíky budou o poznání chutnější.

Číst více
Vánoční salát

Zkuste na Vánoce "bramborový salát" z těstovin. Všechny přísady a postup je stejný, jen zaměníte brambory. Že je to pochoutka, je vyzkoušené.

Číst více
Špenát

Zahušťujete špenát jako většina hospodyněk moukou? Zkuste místo klasické jíšky použít trošku jemné strouhanky rozmíchané ve smetaně. Takový špenát je mnohem zdravější a méně kalorický, ale stejně dobrý.

Číst více
Brokolice

Zápachu při vaření brokolice se zbavíme přidáním chlebové kůrky do vody. Brokolice si tak udrží svou svěží barvu. A ještě maličkost. Brokolici nikdy nesmažíme, ani nedusíme na tuku – bude příliš tuhá!

Číst více
Paella a pilaf

Jsou to mezinárodně známé pochoutky, ve kterých nikdy nechybí rýže. Je různě obměňovaná masem, rybami, zeleninou, ale také sušeným ovocem. Pilaf se připravuje v Orientu, ale i na Balkáně především ze skopového masa a zásadně z dlouhozrnné rýže. Paella je španělské národní jídlo, které je pojmenované podle pánve, na které se připravuje. Je kompozicí chutí a barev.

Číst více
Smažíme zdravě

Při smažení ve woku je dobré pánev rozpálit nejdříve na sucho a potom teprve přidáváme olej. Kousky jídla pak nasáknou mnohem méně oleje. Je také dobré s wokem hodně třást, jídlo se upravuje stejnoměrně a zbytečně se nepřipálí.

Číst více
Skvrny od ovoce

Skvrnu vyčistíme čpavkem nebo slabým roztokem sody. Další možnost je, že skvrnu posypeme solí a necháme ve vodě několik hodin působit. Staré a zaschlé fleky pereme v lihu. Pokud ani jedna rada nepomůže, je nejrozumnější zajít do čistírny.

Číst více
Skvrny od vína

Je hned několik rad jak vyčistit skvrny od červeného vína. Skvrnu můžeme posypat solí, protože sůl bere vlhkost, a potom látku ihned vypereme. Další trik je, že flíček pokapeme bílým vínem a polijeme vodkou a vypereme v teplé vodě.

Číst více
Ztvrdlá hořčice

Ztvrdlou hořčici nevyhazujeme. Stačí ji promíchat se šťávou z citronu nebo pomeranče a páru kapek oleje.

Číst více
Zápach z kapusty

Znáte určitě ten nepříjemný zápach při vaření kapusty. Ten zmírníme, když do vařící vody přidáme zabalený kousek chleba. Chuť můžeme zlepšit, když do vody přidáte trochu sladké smetany nebo nastrouhané kyselé jablko. Určitě si potom více pochutnáte.

Číst více
Skvrny na oblečení

Když se nám stane nehoda a polijeme si oblečení kávou, je nejlepší skvrnu ihned namočit do vody a oděv ihned přeprat. Pokud to nezabere, je dobré skvrnu pokapat citrónovou šťávou.

Číst více
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2022. Všechna práva vyhrazena