Nasypeme-li na klobásy během pečení trošku cukru, budou krásně křupavé a chutné. Aby nepraskaly, propíchneme je na obou koncích nebo je před pečením přelijeme horkou vodou a osušíme. Střívko potom bude zvlášť jemné!
Číst víceMáte-li chuť na těstoviny a nemáte moc času, zkuste tento trik. Pokud máme doma čínské polévky, zalijeme nudle na pár minut horkou vodou a scedíme je. Nudle smícháme s kečupem a sýrem nebo připravenou omáčkou. Tyto nudle můžeme osmahnout s omáčkou na pánvi, budou křupavější a prohřáté.
Číst víceMaso kupované v uzavřených obalech a fóliích ihned vybalujeme, omyjeme, potřememe olejem a dáme do ledničky. Takto ošetřené maso vydrží tři dny. Maso v těchto obalech nikdy neskladujeme.
Číst vícePečeně bude mít krásnou kůrku, pokud maso několikrát přelijeme pivem nebo je krátce před dopečením potřete medem a necháte ještě 10 minut péci při vysoké teplotě.
Číst vícePři pečení masa dáváme pozor na to, abychom ho vždy podlévali horkou vodou, nikdy ne studenou. Studená voda totiž způsobí, že maso ztvrdne a nebude tak křehké.
Číst vícePokud se na kohoutcích v kuchyni nebo kdekoli jinde vytvořila vrstva usazeniny, obalíme kohoutek kusem vaty namočeným v octu a necháme několik hodin působit, nejlépe přes noc. Ošklivé skvrny rychle zmizí.
Číst víceStrčili jste do sebe dvě sklenice a nyní nejdou oddělit? Stačí postavit dolní sklenici do teplé vody a do horní nalít vodu studenou. Sklenice půjdou krásně oddělit a o žádnou přijdeme.
Číst víceV příslušné přihrádce ledničky nebude zelenina tak hnít, pokud do ní vložíme suchou mycí houbu nebo ji vyložíte krepovým kuchyňským papírem. Odsajeme tak přebytečnou vlhkost.
Číst víceKeramické plotýnky na sporáku nejsnáze vyčistíte, když potřete zašpiněná místa (za studena) půlkou vymačkaného citronu. Nechte ho chvíli působit a pak plotnu otřete vodou. Stejným způsobem můžete vyčistit i dlaždičky.
Číst víceRyby kořeníme čerstvými nebo sušenými bylinkami. Kromě petrželky, bazalky, kerblíku a kopru je to hlavně aromatický estragon, šalvěj a rozmarýn. Koření, které se na ryby hodí je kromě pepře, kmínu a indického koření, je také zázvor a nebo speciální rybí směs, kterou dnes můžeme všude koupit.
Číst vícePokud rybu smažíme, je dobré ji před úpravou namočit do mléka. Můžeme ji také obalit v hladké mouce, bude křupavější. A pokud pečeme rybu vcelku, uděláme na hřbetu několik příčných řezů, aby se ryba rychleji propekla.
Číst víceNaporcované ryby před dušením vždy krátce opečeme v rozehřátém tuku, čímž se maso zpevní a získá kůrku, která zabrání vyluhování šťávy. Ryby podléváme malým množstvím vývaru nebo vína, aby se maso jen dusilo v horké voňavé páře.
Číst víceNemáte-li gril, je právě pro vás tato finta. Do suchého pekáče dáme vrstvu asi 1kg soli a na ně položte mírně osolené kuře. V troubě vše pečeme dozlatova bez jakéhokoliv podlévání, v polovině pečení kuře otočíme. Nebojte se, kuře nebude přesolené, naopak. Musíme do normálně dle chuti osolit. Je velice šťavnaté, protože veškerá šťáva zůstane v mase.
Číst víceMaso po naplnění nádivkou zašíváme nití nebo otvor zacpeme kouskem chleba. Chutě nádivky se dají všemožně obměňovat bylinkami, citronovou kůrou, různými druhy ořechů nebo muškátovým oříškem. Nádivka bude jemnější, pokud do ní zašleháte sníh s bílků.
Číst vícePokud plníte kuře nebo jiné maso nádivkou, nesmíme maso příliš napěchovat, protože maso se při pečení spéká a nádivka naopak nabývá. Pokud by nám nádivka zbyla, tak ji můžeme upéci v alobalu nebo v pekáči vedle masa.
Číst víceJitrnice a jelítka, ale taky klobásy před opečením v tuku na pánvi nebo v troubě prohřejeme v horké vodě, jinak by popraskaly. Žemle, které přidáváme do prejtu můžete namočit také v pivě nebo víně!
Číst vícePokud sádlo škvaříme při velice vysoké teplotě, získá nepříjemný pach a nahnědlou barvu, je také zdraví škodlivé. Aby sádlo mělo hladkou konzistenci, během tuhnutí ho několikrát zamícháme. Jinak bývá zrnité a má v sobě malé krupičky.
Číst víceMleté nejlépe spojíme, když do něj nastrouháme malou syrovou bramboru. Žemle vždy vlhčíme studenou tekutinou. Byly by jinak mazlavé a před použitím je vždy vymačkáme a potom drobíme do masa. Cibuli nikdy nemeleme s masem, jinak může zhořknout.
Číst víceKarbanátky můžeme trošku pozměnit přidáním uzeného masa nebo anglické slaniny. Směs odlehčíme nastrouhanou zeleninou, například kapustou nebo cuketou. Maso na karbanátky nemeleme nikdy moc najemno, aby neztratily svou typickou drobivou strukturu.
Číst vícePři přípravě mletého masa na sekanou je dobré do mletého, ještě před přidáním ostatních surovin, přidat trochu studené vody, mléka nebo smetany. Víno ani pivo rozhodně neuškodí. Maso necháme půl hodiny odpočinout a pak teprve přidáme zbytek surovin. Sekaná bude mnohem šťavnatější.
Číst víceMáte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena