Vaření.czTipy & triky

Tipy a triky

Vyhledávání v tipech...
Vánoční štola

Vánoční štoly je dobré péci tak dva týdny předem, budou potom krásně rozleželé a získají plnou chuť.

Číst více
Vánočka

Aby povrch vánočky při pečení neztmavnul, přidáme do rozšlehaného vejce na potření trochu citronové šťávy. Pokud to nepomůže, můžeme povrch překrýt alobalem. Pozor ale při nahlížení do truby. Kdybychom plechem trhli, mohli bychom vánočku zdeformovat.

Číst více
Křehké linecké

Když do vajec na křehké těsto přidáme trochu citronové šťávy, bude těsto ještě křehčí a lehčí. A pokud dáme váleček do mrazáku, nebude se na něj těsto lepit.

Číst více
Nudlové těsto

Když do nudlového těsta přidáme trochu rajčatového protlaku, špenátu nebo směs bylinek, budete mít těstoviny nejen barevné, ale také voňavé. Vaříme je nejdříve zvlášť v osolené vodě a propláchněte je. Teprve potom je přidáváme do polévky.

Číst více
Mícháme krémy a náplně

Žloutek i další tekuté přísady vmícháváme do pěny z másla a cukru po velmi malých částech a vždy dobře utřeme. A aby byl krém jemný, musí být máslo našlehané do pěny, husté jako šlehačka.

Číst více
Krémy a náplně

Suroviny na jejich přípravu musí mít vždy pokojovou teplotu. Příliš tuhé máslo by se špatně šlehalo a příliš měkké se zase roztéká.

Číst více
Nanášíme polevu

Na drobné pečivo a cukroví nanášíme polevu štětcem nebo lžičkou. Do středu kápneme polevu a krouživým pohybem ji necháme stéci k okrajům. Když zdobíme dort, nalijeme polevu doprostřed a kulatým nožem ji roztíráme tak, aby stékala po stěnách.

Číst více
Polevy na cukroví

Je - li poleva řídká i po delším tření, přidáváme trochu cukru. Naopak do příliš husté polevy přidáme dle jejího druhu trošku vody nebo bílek. Pokud je totiž poleva moc hustá, nestejnoměrně se roztéká a vytváří moc vysokou vrstvu. Pokud je zase velice řídká, nekryje a stéká.

Číst více
Linecké těsto

Jestli nechceme mít křehké linecké těsto tak kaloricky vydatné a finančně náročné, můžeme část tuku nahradit strouhanými vařenými brambory nebo měkkým tvarohem. Těsto bude opravu křehké, když k mouce přidáme trochu škrobové moučky. Ve slaných těstech tuk nahrazujeme sýrem.

Číst více
Pečení s rozinkami

Při pečení cukroví nebo jakýchkoliv moučníků je spousta fint, které nám pomohou nebo vylepší konečný výsledek. Když například rozinky propláchneme vodou a potom je namočíte do rumu, budou koláčky a cukroví pěkně vonět.

Číst více
Vláčné cukroví

Cukroví jako jsou rohlíčky nebo důlkové koláčky formujeme studenýma rukama, aby se těsto nezahřívalo, nebylo lepkavé a po upečení zase neztvrdlo! A pokud chceme, aby cukroví zaručeně zvláčnělo, uložte do nádoby spolu s cukrovím několik plátků jablka. Cukroví bude lahodné a měkkoučké.

Číst více
Cukroví a formičky

Aby se těsto dobře vypichovalo, formičky musí být suché. Občas je lehce namočte do mouky. Tvary vypichujeme těsně vedle sebe, protože při každém novém hnětení vpravujeme do těsta další mouku a cukroví už není tak křehké. Těsto můžete místo mouky poprášit najemno mletými mandlemi.

Číst více
Cukroví a koření

Cukroví můžeme ochucovat i méně běžným kořením jako kardamomem, který je chuťově podobný zázvoru nebo koriandru. Je také dobré vyzkoušet hnědý cukr. Ten dá cukroví krásnou barvu a zvýrazní chuť.

Číst více
Perníčky bez cukrové polevy

Pokud vyhýbáme pečení perníčku kvůli zdobení cukrovou polevou, je právě vám určen tento tip. Perníčky potřeme je před pečením rozšlehaným vejcem, nebo oslazeným mlékem. Výborné také budou, když je potřete černou kávou.

Číst více
Perníčky

Tradiční kousky perníčky můžeme zdobit netradičními druhy oříšků, jako jsou například para ořechy, kešu, malinké piniové oříšky a nebo neslané pistácie. Pokud se vám zdají para ořechy veliké, lze je kupit i jako slabé plátky.

Číst více
Bylinky

Je veliké umění používat bylinky a koření, proto je tady pár malých rad. Pokud používáme do jídel rozmarýn, tymián a oregano, tak velice opatrně, aby nám neujela ruka. Toto koření je velice aromatické a snadno překryje chuť jídla. Hodí se do všech italských pokrmů. Oregano nepoužíváme společně s majoránkou! Chuťově spolu neladí.

Číst více
Vaříme knedlíky

Uvařené knedlíky z těžkého těsta, jako třeba bramborové, stoupají při vaření na hladinu. Knedlíky z lehčího těsta - jako houskové - se začínají otáčet.

Číst více
Cibule pro barvu

Když rozkrojíte oloupanou cibuli a jednu půlku necháte na řezné ploše osmahnout dozlatova na oleji, přidejte ji do hovězí polévky. Polévka tak dostane zvlášť dobrou chuť a krásnou barvu. Stejně vám poslouží i kousek oschlého sýra.

Číst více
Něco o sýrech

Sýr podáváme zásadně tak, aby měl pokojovou teplotu. Tvrdé sýry strouháme těsně před použitím a ztvrdlé sýry namáčíme do mléka. Sýr je pak opět měkký a vláčný. Zbytky sýrů se hodí do mletého masa nebo k zahuštění polévek.

Číst více
Pomerančová šťáva

Z pomerančů získáme nejvíc šťávy, pokud mají pokojovou teplotu. Před vymačkáním ovoce "pomačkáme" v dlani, aby se šťáva uplně uvolnila.

Číst více
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2022. Všechna práva vyhrazena