Maso protýkáme slaninou, ale také kousky česneku. Otvorů v mase neděláme mnoho, aby z nich při tepelné úpravě zbytečně nevytékala šťáva.
Číst víceMaso krájíme vždy přes vlákna. Pokud pečeme veliké kusy masa, nakrájíme jen tolik, kolik právě potřebujeme. Maso v celku tak rychle nevyschne. Vepřové se výborně doplňuje s tymiánem, šalvějí, bazalkou, nebo jalovčinkami, bobkovým listem.
Číst víceZda je maso upečené zjistíte tak, že libovou část zmáčkneme prstem. Pokud maso lze lehce zmáčknout, je uvnitř ještě nedopečené. Propečené maso nepůjde jen tak zmáčknout.
Číst víceStrouhanka z řízků opadává, když je dlouho před smažením necháme obalené v lednici, to už víme. Když do vajíčka přidáme lžíci bílého jogurtu, strouhanka neopadá.
Číst víceDěti potřebují mrkev, protože obsahuje mnoho vitamínů pro jejich zdraví. Zkuste při jejím vaření přidat trochu jablečné šťávy. Mrkev bude chutnější. Když přidáme máslo, získá mrkev nasládlou chuť.
Číst víceBude mít jemnou chuť, když do vody, ve které ho vaříme přidáte, kromě soli také trochu cukru. A nejlepší bude také kousek másla. Čerstvý vydrží mnohem déle, pokud ho zabalíme do vlhké utěrky a necháme ho v lednici.
Číst víceChřest nebude mít nahořklou chuť, když do vody, v níž ho vaříme přidáte kousek syrové brambory, kousek veky nebo trochu mléka. Chřest vaříme bez pokličky!
Číst víceČesnek se v oleji rychleji smaží, proto ho při přípravě jídel přidáváme až na konec. Zabráníme tak tomu, že česnek zhořkne. Česnek má také antibiotické účinky.
Číst víceČesnek je jedno z nejzdravějších koření, které obsahuje důležité vitamíny. Když stroužky česneku uchováváme v oleji, dlouho vydrží, ale olej potom nasákne jeho vůní a výborně se potom hodí do salátů.
Číst víceKořenky se neucpou, když do nich přidáme pár kuliček celého pepře. Bude i více vonět. Oregano a tymián jsou velice aromatické bylinky, radši jimi šetříme než naopak. To samé platí i o rozmarýnu. Ten se hodí k rajčatům a kukuřici.
Číst víceRýži vždycky vaříme podle návodu, nikdy ne podle oka. Správná poměr na vařenou rýži je, že dáme jeden šálek rýže a dva šálky vody. Pokud rýži používáme i druhý den, vložíme ji na 5 minut v mikrotenovém pytlíku do horké vody. Bude jako čerstvá.
Číst víceHranolky ani krokety nikdy znovu neohříváme v tuku. Dáme je do síta nad páru z hrnce a tak je ohřejeme.
Číst víceTěsto na placky bude krásně světlé, když do brambor nastrouháme jednu mrkev. Placky budou také mnohem stravitelnější, když do nich přidáme trochu prášku do pečiva a necháme je odpočinout.
Číst vícePři jakékoliv přípravě ryb bychom měli dodržet toto pořadí. Nejprve rybu očistíme pod studenou vodou. Pak ji okyselíme. Většinou citronovou šťávou, která na sebe váže pachuť a pach rybiny. Teprve nakonec přichází kořenění a solení.
Číst víceMáte rádi čerstvé ryby? Když půjdeme kupovat čerstvou rybu pozor na pár maličkostí. Čerstvé ryby mají lesklou kůži, oči jsou jasné a vystouplé a žábry musí být světle červené. Když jsou zašedlé, ryba je zkažená.
Číst víceObsah konzerv vždy ihned spotřebujeme nebo je alespoň přeložíme do jiné nádoby. Nikdy je neuchováváme v plechovce. Konzervy s vydutým víčkem vyhazujeme, jsou zkažené!
Číst vícePokud kuřecí maso polijeme dvě hodiny před pečením podmáslím, bude mimořádně jemné a chutné. Nebo kuřecí můžeme potřít půl hodiny před pečením vaječným bílkem. Masíčko je potom krásně šťavnaté.
Číst víceMáte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena