Vaření.czTipy & triky

Tipy a triky

Spálený jazyk a první pomoc

Spálili jste si při ochutnávání jídla jazyk? Zkuste ho posypat špetkou cukru, dobře účinkuje i kostka ledu, studený jogurt nebo med. Bolest by měla povolit.

Číst více
Marmelády a kompoty - čistota je základ

Před přípravou zavařenin a marmelád je nutné nejen vymýt sklenice a víčka, ale mít důkladně čisté i ostatní pomůcky, ať už se jedná o hrnec, naběračku, lžíce apod. Zabráníme tím zbytečné kontaminaci a rychlé zkáze.

Číst více
Při přípravě marmelád neochutnáváme

Mezi nejčastější chyby při přípravě marmelád patří ochutnávání. Při zkoušení je potřeba vždy použít opravdu čistou a suchou lžičku, jinak bychom mohli snadno způsobit kvašení a tvorbu plísně.

Číst více
Jak na zcukernatělý med

Když nám med zcukernatí, stačí vložit sklenici s medem do hrnce s vodou, která by měla dosahovat do poloviny sklenice. Voda by neměla přesáhnout 60 °C , abychom nepřišli o cenné látky. Poté vypneme sporák a necháme med ve vodě dojít a rozpustit.

Číst více
Ovoce napadené plísní

Pokud na ovoci objevíme plíseň, nestačí plíseň jen odkrojit, plíseň je již v celém plodu a je třeba ho vyhodit. To platí pro konzumaci v syrovém stavu, ale také pro ovoce, které připravujeme k dalšímu použití (zavařování, marmelády).

Číst více
Švestková šťáva na zácpu

Trápí vás zácpa? Zkuste jednoduchý recept na přírodní projímadlo ze švestkové šťávy. Stačí smíchat 2 dl švestkové šťávy s 2 dl vlažné vody a tímto nápojem večer zapijeme 1 lžíci lněných semínek.

Číst více
Sražený krém do cukroví

Pokud se nám krém určený k plnění srazí, můžeme jej zkusit napravit tak, že ho znovu řádně vyšleháme, případně za stálého míchání lehce nahřejeme nad párou.

Číst více
Rychlé zpracování křehkého těsta

Připravujeme-li křehké těsto, je velmi důležité jej rychle zpracovat. Při zdlouhavém hnětení nám totiž těsto řídne a následně se s ním špatně pracuje, a to díky vysokému obsahu tuku.

Číst více
Doba vaření jíšky

Správnou a dokonale krémovitou konzistenci získá jíška po dobrém provaření, což je minimálně 20 minut.

Číst více
Aby jíška nezhrudkovatěla

Aby mouka při přípravě jíšky netvořila hrudky, přidáme k ní před přiléváním vody trochu soli.

Číst více
Uchování hub v mrazáku

Houby zmrazujeme vždy zcela čerstvé, dobře očištěné, nakrájené a 5 minut povařené. Povařené houby scedíme, necháme okapat a rozložíme na plochu, aby oschly, až poté je klademe do sáčků či krabiček a vložíme do mrazáku.

Číst více
Trvanlivost zavařenin

Trvanlivost zavařenin je minimálně jeden rok. Zavařeniny, do kterých přidáváme koření, bylinky, oříšky apod. se už snižuje na 6 měsíců. Zavařeniny bychom měli uchovávat na temném a chladném místě, po otevření v lednici.

Číst více
Sbírání pěny při přípravě džemu

Přírodní pěna, která může vznikat při vaření džemu, není žádoucí, je vždy lepší ji sesbírat. Pěna může díky bublinkám vzduchu poškodit vzhled a trvanlivost ovocné zavařeniny.

Číst více
Maso před grilováním nenaklepáváme

Maso, které se chystáme grilovat, raději nenaklepáváme. Narušili bychom tím svalová vlákna, šťáva by tak z masa rychle vytekla a maso by bylo příliš tuhé.

Číst více
Grilování masa a příprava

Maso před grilováním vyjmeme včas z lednice a přikryjeme látkovou či papírovou utěrkou, ideálně 4 - 5 hodin před zpracováním.

Číst více
Teplota piva při vaření

Lahvové pivo, se kterým vaříme, by nemělo být otevřeno déle jak 5 hodin. Také dodržujeme, aby při přilévání do pokrmu mělo pokojovou teplotu.

Číst více
Pivo na vaření

Jaké pivo zvolit k přípravě pokrmů? Vždy je lepší sáhnout po pivu silnějším a plnějším, aby výsledné jídlo bylo chuťově výrazné a hutné.

Číst více
Když odpalované těsto nevyběhne

Pokud odpalované těsto při pečení málo vyběhne, většinou je to známka toho, že je v těstě mnoho vajec.

Číst více
Tekutina do odpalovaného těsta

Základem odpalovaného těsta je voda, kterou lze částečně i zcela nahradit mlékem, což zaručí hezčí barvu výsledných korpusů.

Číst více
Podávání fondue

Sýrové fondue podáváme nejen s chlebem či brambory, ale hodí se i k blanšírované zelenině typu brokolice a květák. Skvěle chutná i s hranolky z čerstvé zeleniny.

Číst více
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2022. Všechna práva vyhrazena