Vaření.czTipy & triky

Tipy a triky

Jak zužitkovat zbylou vánočku - připravte si francouzský toast

Vejce vyšleháme s cukrem a mlékem (smetanou). Vánočku obalíme v této směsi a osmažíme v rozpáleném tuku. Takto připravený francouzský toast podáváme teplý a doplníme tvarohem vyšlehaný s medem a čerstvým ovocem.

Číst více
Lák z okurek a jeho využití při přípravě bramborového salátu

Lák z okurek nejen skvěle dochutí bramborový salát, ale také jej lze využít k povaření kořenové zeleniny či cibulky, pokud ji do salátu rádi přidáváte. Cibulka zjemní, nebude tak štiplavá a salát i déle vydrží, než kdyby se cibulka použila čerstvá.

Číst více
Aby vánočka déle vydržela

Vánočka bude jemnější a déle vydrží, čím více másla do ní použijeme. Proto při volbě receptu raději sáhneme po vánočce z máslového těsta a můžeme si být jisti, že bude vláčná i několik dní.

Číst více
Vaření kynutých houskových knedlíků v páře

Ze všeho nejlepší jsou kynuté houskové knedlíky vařené v páře. Pokud můžete, připravte si na knedlíky parní lázeň. Stačí obyčejný pařáček na hrnec, dá se použít i utěrka přivázaná za uši hrnce, do které se knedlík položí. Nejkomfortnější je použití trouby s parním programem.

Číst více
Jak uchovávat vejce?

Vejce uchovávejte špičkou dolů, aby žloutek zůstal uprostřed. Uchovávejte je v původním kartonu a hlavně mimo dosah aromatických potravin.

Číst více
Rychlé opékání paprik

Když potřebujete opéct 1 - 2 papriky, tato rychlá metoda je ideální. Papriku napíchněte na vidlici s dlouhou rukojetí, podržte ji nad plamenem a pomalu otáčejte, až bude slupka ze všech stran začernalá.

Číst více
Vybíráme jehněčí maso

Jehněčí maso by mělo být pevné a s jemně zrnitou sametovou strukturou. Tuk by měl být bílý a voskovitý, výrazné mramorování znamená šťavnatý kousek jehněčího.

Číst více
Využití strouhanky na maximum

Strouhanka dodá smaženým pokrmům na křupavosti a také jim poskytuje ochranný obal. Ovšem strouhanka se dá využít i jinak - k zahušťování polévky, nádivky či nejrůznějších náplní. A aby byla strouhanka jednotná, bez žmolků a opravdu jemná, vždy ji prosejte přes jemné sítko.

Číst více
Sušení domácích těstovin

Doma připravené vaječné těstoviny musí proschnout. Po vytvarování, nakrájení apod. je poprášíme moukou a uložené ve vzduchotěsné nádobě je necháme 2 dny v lednici.

Číst více
Vaření čerstvého špenátu

Špenát důkladně omyjeme, odstraníme tuhé řapíky a listy natrháme. Ideální metodou pro zachování barvy a vitamínů je povaření pouze s vodou, která při omývání ulpěla na listech, nebo ho orestovat na olivovém oleji. V obojím případě postačí k přípravě pouhé 2 minuty.

Číst více
Marmelády nemusí být nudné

Marmelády můžete dochutit netradičně čokoládou, rumem či jinými pálenkami. Ničím neobvyklým není ani přidávání koření - zázvoru, skořice, badyánu, hřebíčku či máty. A pokud chcete opravdu zazářit, připravte skleničky s marmeládou třeba tří různých druhů. Jako dárek se budou vyjímat!

Číst více
Zavařování jablek - s čím je kombinovat?

Pokud se rozhodnete zavařovat jablka, je fajn vědět, s jakým ovocem nejlépe budou ladit. Zkuste kombinaci s hruškami, švestkami nebo kiwi. Totéž platí při přípravě marmelád z jablek.

Číst více
Jemnější švestková povidla

Při přípravě povidel vám řekneme jednu vychytávku - švestky můžete před vařením pomlít, aby byla povidla hladší. Dětem budou chutnat o to víc.

Číst více
Uchovávání borůvek

V chladničce vydrží čerstvé borůvky jen několik dnů. Zakoupené borůvky musíme přebrat a odstranit příliš měkké plody, které by mohly začít plesnivět. Borůvky myjeme až těsně před konzumací. Borůvky můžeme zpracovat na šťávu, naplnit jimi borůvkové knedlíky, upéct koláč, také je můžeme zavařit, připravit z nich borůvková povidla, dají se usušit a zmrazit.

Číst více
Jak uvařit květák či brokolici bez zápachu

Při vaření těchto druhů zeleniny se uvolňují látky, které jednoduše nevoní. Jak tomu zabránit? Stačí jednoduchý trik - při vaření hodíme do vody krajíc starého chleba, ten pachy vstřebá. Po 5 minutách chléb vyndáme a máme po starostech.

Číst více
Na bramborovou kaši nikdy s mixérem

Pozor! Na přípravu bramborové kaše nikdy nepoužívejte klasický mixér. Čím více budete brambory šlehat, tím více škrobu uvolní. Kaše by pak byla lepkavá a nedobrá.

Číst více
Vypeckování třešní

Pokud z třešní připravujeme marmeládu či omáčku, třešně jednoduše rozvaříme a poté propasírujeme. Vyhneme se tak zdlouhavému vypeckovávání.

Číst více
Odstraňování pěny při vaření marmelády

Při vaření marmelády vzniká na povrchu pěna, kterou je důležité průběžně odstraňovat. Pěna by mohla ovlivnit trvanlivost marmelády a ovlivnit její vzhled.

Číst více
Jak uchovat medvědí česnek?

Medvědí česnek po sběru nebo po koupi potřebuje pečlivě očistit a osušit. Rostlina je to citlivá a rychle vadne. Pokud ji chceme uchovat v lednici, lístky zabalíme nejlépe do plátěné utěrky a neutahujeme. Po očištění a osušení ho také můžeme nasekat a po porcích zamrazit.

Číst více
Dopřejte si cukrový hrášek

Sladká, křupavá a šťavnatá, taková je delikátní jarní zelenina, která se sklízí v období mléčné zralosti semen, která ještě z lusku nevytáhla živiny včetně bílkovin a cukru. Cukrový hrášek skvěle užijeme do rizota, jarní polévky či salátu.

Číst více
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena