Recept na výborný nápoj z plodů šípku.
Z půl kg šípku odstraníme černé konce - bubáky, omyjeme, zalijeme litrem vody a podle potřeby šípky nejdříve předmočíme, aby změkly a šly lépe rozmixovat. Máme-li dobrý a kvalitní mixér, nebude to potřeba. V rozmixované kapalině necháme šípky macerovat tak 10 - 12 hodin. Poté šípky přecedíme přes síto, následně přes plátýnko, aby se do sirupu nedostaly dráždivé chloupky Přidáme další litr vody, dochutíme medem a stočíme do lahví. Zdravý šípkový sirup uchováváme v chladu a do pár dní zkonzumujeme. Ale to jistě nebude problém, je totiž skvělý.
Šípky – proč je v přírodě rozhodně nepřehlížet?
Určitě jste už zaznamenali dozrávání krásných červených šípkových plodů. První, co vás napadlo, bylo možná využití pro nejrůznější podzimní dekorace, ale byla by škoda zapomínat, že šípek je především doslova poklad pro naše zdraví, zvláště teď, na začátku podzimu. Zajímavostí je, že veškerou naši spotřebu šípků pokryjí volně rostoucí rostliny, proto se u nás ani nepěstuje průmyslově.
autor Michy
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena