Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Žampiony očistíme a nakrájíme.
Na másle osmahneme cibulku, přidáme nakrájené žampiony, které po chvíli podlijeme vodou, okmínujeme a dusíme na pánvi pod pokličkou.
Mezitím v hrnci připravujeme mleté maso (na kapce oleje) a přidáme koření - houbové, provensálské, sůl, pepř dvou barev. Až bude maso napůl hotové, přidáme pórek a zeleninu, zamícháme a stáhneme oheň. Syrové brambory nakrájíme na kostičky.
V míse smícháme brambory, masovou směs a žampiony. Dáme do zapékací mísy vymazané máslem. Vše posypeme sýrem. Po půl hodině pečení zalijeme masové překvapení smetanou. Dále pečeme na horký vzduch při teplotě 200 - 250 °C.
Zapékané masové překvapení podáváme jako hlavní chod. Můžeme přidat čerstvou nebo sterilovanou zeleninu jako přílohu.