Sváteční vánočka pro pohodové rodinné snídaně, bude jistě chutnat nejen na Nový rok.
těsto | |
---|---|
2 špetky | sůl |
140 g | máslo |
300 ml | mléko |
1 balíček | rozinky |
1 kostka | droždí |
5 ks | žloutky |
140 g | cukr krupice |
100 g | ořechy |
1 lžička | citronová kůra |
700 g | polohrubá mouka |
na potření | |
1 ks | vejce |
na ozdobu | |
100 g | mandle |
Připravíme si vlažné mléko a droždí a necháme vzejít kvásek. Do mísy poté nasypeme mouku, cukr, sůl, citronovou kůru a všechno dobře promícháme. Potom přilijeme vlažné mléko, přidáme vaječné žloutky, mírně rozpuštěné máslo, nakonec kvásek a vypracujeme hladké těsto, které necháme půl hodiny kynout na teplém místě a přikryté čistou utěrkou. Do těsta pak opatrně přimícháme ořechy a rozinky a necháme ještě deset minut kynout. Vykynuté těsto rozdělíme na dvě stejné poloviny, každou polovinu ještě rozdělíme na devět menších dílků, ze kterých vyválíme dlouhé válečky. Nejsilnější čtyři válečky spleteme na základ, z dalších tří pak upleteme klasický copánek a dva nejtenčí srolujeme. Na vymazaný plech položíme spletené copy a necháme dále vykynout asi tak po dobu půl hodiny. Vánočku potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme plátky mandlí. Začátečníci mohou vánočku upevnit špejlemi, aby se nerozjela. Pečeme asi čtyřicet minut dozlatova, při 160 °C. Z daného množství těsta je možné uplést dvě novoroční vánočky.
Jemná šlehačková vánočka krok za krokem
Dnes si připravíme tradiční vánočku, ovšem vyladěnou tak, aby se rozplývala na jazyku, byla jemná, nadýchaná a vláčná. V medové krustě s křupavými mandlovými lupínky. Zapletená je ze 6 pramenů, tím bude krásně utažená a nebude se nikde rozjíždět.
Novoroční klasika: Čočka na 10 způsobů
Co připravit na Nový rok k obědu jiného než čočku? Věříme totiž, že pokrm z čočky nám v následujícím roce přinese peníze. V Česku se této tradice drží snad každá rodina, a tak dnes nesmí chybět tipy na nejrůznější úpravu právě této luštěniny. Naučíme vás výbornou polévku, klasickou čočku na kyselo, ale netradičně i čočkový salát, čočkové placičky nebo čočkové bramboráky.
autor Veronika
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena