Libová vepřová pečeně se šťavnatým sosem s mrkví. Tip na skvělý víkendový hlavní chod!
50 g | máslo |
2 ks | cibule |
3 ks | mrkev |
2 ks | bobkový list |
4 kuličky | nové koření |
2 lžičky | grilovací koření |
80 g | anglická slanina |
6 kuliček | černý pepř |
1 lžíce | worcestrová omáčka |
1.5 kg | vepřová kotleta nebo panenka |
podle chuti | |
---|---|
sůl | |
podle potřeby | |
olivový olej |
Špalík vepřové kotlety mírně svrchu nařežeme do tvaru mřížky. Nesmíme nařezávat moc do hloubky, aby se maso nerozpadlo. Maso potřeme olivovým olejem, pokapeme worcesterovou omáčkou, posypeme kořením a necháme uležet (nejlépe do druhého dne). Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka, oškrábanou mrkev na půlměsíčky. Anglickou slaninu rozkrájíme na kostičky nebo na nudličky. Dno pekáče polijeme olivovým olejem, zasypeme cibulí, mrkví a slaninou. Pak do pekáče položíme naložené maso, přidáme kousek másla, bobkový list, nové koření, pepř a přikryjeme poklicí nebo plechem. Pečeme v troubě při 150 °C asi 2 hodiny, dokud maso není měkké a mrkev neztmavne. Během pečení podléváme trochou vody a kotletu poléváme vypečenou šťávou. Maso neobracíme. Ke konci pečeme asi 20 minut bez poklice. Vepřovou pečínku v mrkvi nakrájíme na plátky a podáváme s rýží, nebo s brambory, můžeme zvolit i bramborové krokety.
Pečeme vepřové maso: Nejlepší recepty našich babiček
Inspirujte se recepty z vepřového masa, které jsou sice časově náročnější, ale za ten výsledek stojí. Kdy jindy než o víkendu se vrhnout na vepřovou pečeni nebo pomalu pečené koleno.
Recept na vepřové maso se šípkovou omáčkou krok za krokem
Šípková omáčka jedině s kančím? Ochutnejte ji s vepřovým masem, které upravíte jako zvěřinu. Výsledek vás příjemně překvapí! Fotorecept krok za krokem.
Vepřová krkovice, panenka i kotleta v originálních receptech
Vepřové maso je v Česku jedním z nejoblíbenějších. Nejlibovějšími druhy vepřového masa jsou kýta, kotleta a panenka. Vybrali jsme pro vás pár receptů, které užijete o víkendu na slavnostní oběd, ale i přes týden jako rychlovku pro celou rodinu.
autor Dana
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena