Předehřejeme si troubu na 180 °C. Rozklepneme si vejce a oddělíme bílky od žloutků. Žloutky zatím odložíme stranou a budeme pracovat s bílky.
Do bílků přidáme špetku soli a začneme šlehat sníh. Během šlehání postupně přisypáváme cukr. Šleháme, dokud nebudeme mít krásný třpytivý sníh. Hmota musí být opravdu tuhá a nesmí se vůbec pohybovat. Nejlepší zkouška tuhosti je misku se sněhem otočit dnem nahoru. Rychlost mixéru snížíme na minimum a do sněhu zašleháme žloutky. Takže nám vznikne takový žlutý nadýchaný krém nebo spíše pěna.
Do krému/pěny si prosejeme kakao, které ručně pomalu vmícháváme. Tento krok musí být důkladně provedený. Takže si klidně na 10 minut sedněte k televizi a promícháme krém ze strany na stranu, dokud se vše nespojí v jednu barvu.
Kakaové těsto nalijeme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme tak 10 - 12 minut. Upečený korpus vytáhneme z trouby. Ihned ho i s pečícím papírem odstraníme z horkého plechu a dáme na studenější podložku. Necháme chvilku vychladnout, otočíme placku kratší stranou k sobě, kousek jí odřízneme, protože jak se těsto rozlévalo na plech vznikly nevzhledné tenké kraje, to samé uděláme i na protější straně. Placku poprášíme moučkovým cukrem a ještě bez krému srolujeme, aby si zvykla na daný tvar.
Připravíme si krém. Do misky nalijeme šlehačku, ke které přidáme vanilkový cukr a ztužovač. Šleháme mixérem, dokud šlehačka neztuhne.
Plát rozvineme a rozetřeme po něm rovnoměrně šlehačku. Srolujeme, ořízneme okraje, aby roláda vypadala hezky a dáme ji nejlépe přes noc ztuhnout do lednice. Variantou jsou i jahody. Na plát natřeme slaboulinkou vrstvu šlehačky. Na ni poklademe plátky čerstvých jahod a přetřeme zbytkem šlehačky.
Uspokojující vánek nakrájíme, ozdobíme a můžeme podávat.