Recept na steak z telecího masa s glazovanou karotkou a kořeněnou sladkokyselou omáčkou.
2-3 lžíce | vývar |
1 lžíce | máslo |
6-8 ks | karotka |
1-2 kuličky | jalovec |
3 lžíce | červené víno |
2-3 lžíce | javorový sirup |
4 kuličky | celý černý pepř |
2 porce | telecí steak z kýty (á 200 g) |
podle chuti | |
---|---|
sůl | |
citronová šťáva | |
mletý černý pepř | |
na ozdobu | |
petrželová nať |
Maso očistíme, hranou ruky lehce naklepeme a ochutíme mletým pepřem. Steaky zprudka ze všech stran opečeme, přendáme na pekáček, osolíme, vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme 10 -15 minut. Potom maso z trouby vyjmeme a zakryté necháme asi 5 minut odpočinout. Mezitím si připravíme karotku. Karotku očistíme a vložíme do vroucí osolené vody. Povaříme 5 - 7 minut, zchladíme ve studené vodě a necháme okapat. Na pánev k výpeku přidáme máslo, karotku, jalovec a celý pepř. Vše podlijeme vínem, javorovým sirupem a za občasného obracení glazujeme přibližně 5 - 7 minut, dokud karotka neztmavne a výpek zredukuje na tmavou šťávu. Karotku vyjmeme a hustou šťávu podle potřeby zředíme malým množstvím vývaru. Necháme přejít varem a podle chuti osolíme a okyselíme. Telecí steaky s glazovanou karotkou podáváme s bramborovou kaší nebo opečeným bramborem.
Jak připravit šťavnatý steak? Zapomeňte na olej v pánvi!
Myslíte si, že umíte udělat dobrý šťavnatý steak? Možná, že fígle, které vám ukáže Václav Frič, šéfkuchař a majitel restaurace Na Pekárně v Čakovičkách, vás překvapí.
Sváteční grilování: 10 masových receptů, kterými okouzlíte každou návštěvu
Prodloužený víkend, krásné letní počasí a rozpálený gril - kombinace, která si žádá perfektní recepty na domácí grilovačku.
autor Jarka Petrová
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena