Špaldová vánočka

Pochutnáte si na ni více než na té klasické. Je krásně nadýchaná a vláčná.


5.01x
120 min

Postup přípravy

Nejdříve si připravíme kvásek. Do 100 ml vlažného mléka rozdrobíme droždí, přimícháme lžičku třtinového cukru a kvásek dáme stranou na teplé místo.

Do větší mísy prosijeme obě mouky.

V jiné míse vyšleháme máslo se zbylým cukrem, mlékem, vanilkou, špetkou soli a vejci. Prosité mouky smícháme s vyšlehou směsí, kváskem a vypracujeme hladké lepicí těsto. Do těsta nakonec vmícháme rozinky, přikryjeme utěrkou a dáme alespoň na hodinu vykynout ba teplé místo.

Troubu předehřejeme na 180°C. Z těsta upleteme na pomoučeném vále vánočku, opatrně přemístíme na plech vyložený pečicím papírem a posypeme ji plátkovými mandlemi.
Vánočku pečeme nejprve 20 minut při 180°C, pak teplotu snížíme 165°-175°C a pečeme dalších 25 minut.


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Špaldová vánočka

Zpět na recept