Vyzkoušejte recept na chutný salát z kuskusu se zeleným chřestem, rajčaty a kapary.
250 g | kuskus |
400 ml | slepičí nebo zeleninový vývar |
2 ks | šalotka |
300 g | zelený chřest |
250 g | cherry rajče |
1 ks | citron |
2 lžíce | pažitka nasekaná |
podle chuti | |
---|---|
sůl | |
mletý černý pepř | |
3 lžíce | kapary |
na ozdobu | |
květy pažitky | |
podle potřeby | |
3 lžíce | olivový olej |
Chřest očistíme, zbavíme spodních dřevnatých částí, hlavičky oddělíme a stonky nakrájíme na kousky asi 1 cm silné. Kuskus nasypeme do velké ploché mísy a promícháme se solí a olejem. Zeleninový vývar přivedeme k varu, přidáme nakrájený chřest a vše povaříme asi 5 minut, dokud nebude akorát na skus. Potom přiměřené množství vývaru slijeme na připravený kuskus a povařené kousky chřestu ochladíme v ledové vodě s kousky citronu. Zalitý kuskus zlehka promícháme, zakryjeme folií a necháme odstát, dokud se tekutina zcela nevstřebá a kuskus nevychladne.
Mezitím oloupanou šalotku nesekáme najemno, cherry rajčátka rozkrojíme na poloviny a okapané kapary podle potřeby rozkrojíme. Pažitku nasekáme nadrobno.
Do mísy s vychladlým kuskusem přidáme nasekanou šalotku, chřest, rajčata, kapary a pažitku. Vše důkladně promícháme a ochutíme vinným octem, osolíme, opepříme a zjemníme olivovým olejem a necháme asi 1 hodinu v chladu odležet.
Salát z kuskusu s chřestem, rajčaty a kapary rozdělíme na porce, ozdobíme květem pažitky a podáváme jako lehkou večeři. Výborně se hodí ke grilovaným steakům nebo rybám.
Vaříme s kuskusem: Nejlepší recepty s ultra rychlou přípravou!
Kuskus je velmi variabilní surovina, dá se použít jako jednoduchá příloha, hlavní chod v podobě salátu, na způsob rizota, ale také použít jako základ do nejrůznějších placiček, polévek a jako hlavní surovina při přípravě sladkých nákypů a kaší. Jak se kuskus správně připravuje se podíváme ve vybraných receptech.
Příprava chřestu a jeho tepelná úprava není nijak složitá, záleží však na jeho kvalitě a čerstvosti. Jedině mladý a čerstvý chřest bude také chutný. Chřest je velmi křehký, a tak je třeba určitá dávka opatrnosti při jeho přípravě. Bílý a zelený chřest se v jistém ohledu připravuje odlišně.
autor Jarka Petrová
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena