Zapečený květák je lehčí jídlo, které je ideální k večeři i obědu. Recept je velmi snadný.
2 ks | vejce |
250 ml | mléko |
1 ks | květák |
150 g | niva |
4 snítky | saturejka |
podle chuti | |
---|---|
sůl | |
mletý pepř | |
muškátový oříšek |
Květák omyjeme, rozebereme na menší růžičky a povaříme 10 minut v osolené vodě. Uvařený květák scedíme a přendáme do zapékací mísy. Nivu nastrouháme a rozšleháme s vejci a mlékem. Ze saturejky obereme lístečky a přidáme do rozmíchané nivy s vejci. Směs osolíme, opepříme, přidáme mletý muškátový oříšek a rovnoměrně přelijeme květák v zapékací míse. Pekáč s květákem vložíme do předehřáté trouby na 170 °C a zapékáme zhruba 35 minut. Rychlý zapečený květák s nivou podáváme s brambory jako hlavní chod.
Květákové variace: Smaženým květákem nic nezkazíte, ale tyhle recepty rozhodně zkuste!
Poradíme vám, jak květák chutně a co nejčastěji zařadit do jídelníčku. Květák se dá připravit jak pouhým povařením a klasickým smažením, tak i šikovně zapékat, tvořit z něj nejrůznější placičky, karbanátky, obohatit jím polévky či saláty, zapracovat do směsí třeba s kuskusem a také celý květák naplnit a zapéct. Zkuste některý z vybraných receptů.
Chutně připravený květák? Zkuste tyhle květákové karbanátky!
Květákové karbanátky jsou levné, ale přitom velmi chutné a vděčné. Dnes vám jejich přípravu ukážeme krok za krokem, takže je zvládne opravdu každý.
autor Hanka
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena