Máme tady období bezinek - vyzkoušejte lahodný likér, který ocení především dámy.
0.5 l | rum |
1 l | voda |
1 kg | cukr krystal |
2 balíčky | vanilkový cukr |
0.5 l | černá káva |
2.5 l | bezinky |
Bezinky povaříme v 1 litru vody asi 15 minut. Poté přecedíme přes síto, používám speciální nástavec u kuchyňského robotu. Do štávy přidáme krystalový cukr a vanilkový cukr. Vše povaříme asi10 minut. Uvařený základ likéru necháme vychladnout. Do studeného základu vmícháme silnou černou kávu, rum a důkladně promícháme. Nápoj rozdělíme do čistých sklenic a uzavřeme. Rychlý bezinkový likér uchováváme v chladu a temnu. Podáváme podle chuti.
Videorecept: Domácí bezinkový sirup jen ze čtyř surovin
Dnes vás naučíme sirup z černého bezu, jehož květy sbíráme zásadně za slunného dne, nikdy ne po dešti. Příprava tohoto oblíbeného sirupu je jen ze 4 surovin a zvládnete ho úplně hravě.
Bez černý neboli bezinky: Znáte jeho léčivé účinky?
Černý bez je snad nejuniverzálnější léčivou bezrostlinou s prastarou tradicí. Neměl by rozhodně chybět v žádné domácnosti. Staré přísloví říká: "Před heřmánkem smekni, před bezem klekni."
autor Any
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena