Recept na výbornou rozmarýnovou omáčku s vínem a smetanou.
1 lžíce | máslo |
2 ks | žloutek |
1-2 větvičky | rozmarýn |
1 lžíce | hladká mouka |
1 lžíce | citronová šťáva |
150 ml | zeleninový vývar |
200 ml | sladká smetana |
100 ml | bílé suché víno |
podle chuti | |
---|---|
sůl | |
mletý černý pepř |
Z mouky a másla si připravíme světlou jíšku. Lístky rozmarýnu otrháme a jemně usekáme. Smetanu spolu se 100 ml vývaru přivedeme k varu. Potom vmícháme připravenou jíšku a na mírném ohni vaříme asi 10 minut. Do omáčky přilijeme víno, zbývající vývar a rozšlehané žloutky. Za stálého míchání opět přivedeme k varu, přidáme usekaný rozmarýn, sůl a pepř. Krátce povaříme a dochutíme citronovou šťávou. Rozmarýnovou omáčku podáváme zejména k bílým pečeným nebo dušeným masům. Výborně chutná i k masům připravovaným na česneku.
Rozmarýn: Voňavá bylinka pro zdraví i na vaření
Silná a peprná vůně čerstvého rozmarýnu, s náznakem kafru a borovice, je nezaměnitelná. Rozmarýn lékařský je dřevnatou stálezelenou trvalkou, která natolik zimovzdorná, že se k pěstování hodí i do těch nejchladnějších oblastí. Bývá základem směsi provensálského koření a velmi dobře se kombinuje i s jinými bylinkami, sladkými i slanými pokrmy. Pojďme si o rozmarýnu říci více a naučme se jej správně používat při vaření.
autor Jarka Petrová
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena