Kachní droby z jedné kachny a kořenovou zeleninu uvaříme, potom vybereme do mísy a vývar scedíme do hrnce. Když droby a zelenina vychladnou, zeleninu pokrájíme na kolečka nebo kostky, kachní žaludek a srdce pokrájíme na plátky, maso z krku a křídel obereme a natrháme na malé kousky. Mražený hrášek rozmrazíme ve studené vodě, čerstvou petrželovou nať posekáme nadrobno a uzený sýr nastrouháme.
Rýži omyjeme, scedíme, necháme dobře odkapat, opražíme na kachním másle do zesklovatění, zalijeme horkým vývarem, přivedeme do varu, osolíme, okořeníme čerstvě mletým černým pepřem, přidáme droby a zeleninu, přikryjeme pokličkou, stáhneme plamen na minimum a dusíme asi 15 minut. Potom vypneme plamen, přidáme scezený hrášek a necháme přikryté dojít 15 minut. Hrášek změkne zbytkovým teplem, rýže nabobtná a vsákne zbylou tekutinu. Načechráme a promícháme vidličkou.
Hotové rizoto z kachních drobů naporcujeme na talíř, posypeme nastrouhaným uzeným sýrem a posekanou čerstvou petrželovou natí. Rizoto podáváme horké jako samostatné jídlo s domácí nakládanou sladkokyselou okurkou nebo jemným zeleným listovým salátem se sladkokyselou zálivkou.
Tento recept patří do mé série receptů na kachní hody. Kdy je možné z jedné domácí kukuřicí vykrmené kachny připravit více chutných jídel a potom je i cena kachny velmi přijatelná. Patří sem polévka z kachních drobů s játrovými knedlíčky,
pečená kachna plněná červeným zelím a jablky,
pečená nádivka z kachních jater, kachní krk plněný nádivkou z kachních jater a rizoto z kachních drobů. Tento recept mě naučila moje drahá máma.