Snadný recept na rizoto s houbami a hráškem s chutí česneku a tymiánu. Hlavní chod vhodný i pro vegetariány.
1 stroužek | česnek |
2 lžíce | olej |
1 lžíce | máslo |
1 ks | cibule |
1 hrnek | rýže |
2 hrnky | zeleninový vývar |
3-4 lžíce | zelený hrášek |
350 g | houby čerstvé |
podle chuti | |
---|---|
sůl | |
tymián | |
parmazán | |
drcený kmín | |
mletý černý pepř |
Houby očistíme a nakrájíme na kousky. Oloupanou cibuli a česnek jemně nasekáme. Na lžíci másla a oleje krátce zpěníme cibulku s česnekem, přidáme rýži, sůl a špetku tymiánu a vše krátce osmahneme. Pak přilijeme vývar a zakryté zvolna dusíme doměkka. V hluboké pánvi rozehřejeme olej, vložíme houby, které ochutíme solí, pepřem a drceným kmínem a zvolna 15 minut podusíme doměkka. Asi 5 minut před dokončení přidáme k houbám hrášek, podle potřeby přilijeme lžíci vývaru a necháme dodusit. Dušenou rýži promícháme s houbami a hráškem, podle chuti osolíme a můžeme servírovat. Rizoto s houbami a hráškem podáváme jako hlavní chod. Vhodnou přílohou je podle vlastní chuti strouhaný parmazán.
Neodolatelné recepty na rizoto: S kuřecím, zeleninou a pravé italské v krémové podobě
Rizoto je původně pravým italským pokrmem, který si žádá pečlivou přípravu a stanovený postup. Ovšem po Česku si jej připravujeme po svém - většinou v nekrémové variantě. Dnes se podíváme na ty nejlepší recepty, které u našich čtenářů bodují.
Houbové hody: Zkuste houby zamrazit, usušit i naložit
Letošní sezóna houbařům mimořádně přeje. Plné košíky nasbíraných trofejí zaměstnají v těchto dnech nejednu hospodyňku. Dříve se říkalo houbám "maso chudých". Toto označení není daleko od pravdy, neboť z nich můžeme udělat například řízky nebo sekanou, ale také samozřejmě mnohem zajímavější delikatesy.
autor Jarka Petrová
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena