Variant jména této jednoduché sladkosti je mnoho. Podle kraje to může být cvibak, cvibach, zwieback i cvibok. Ve všech případech se jedná o sladkost podobnou sucharům, která se po upečení může mazat marmeládou či třeba cukrovou polevou. Tento recept pochází od rodiny Prousa ze Mšena nad Nisou.
Z droždí, mléka a cukru necháme vzejít kvásek, potom přidáme mouku, vypracujeme těsto a necháme je hodinu kynout. Pak do těsta vhněteme povolené máslo.
Z těsta vytvarujeme placky o velikosti sušenek. Necháme jim na plechu dost místa a dáme ještě chvíli kynout.
Pečeme dozlatova v troubě vyhřáté na 180 °C. Smícháme oba cukry a přidáme k nim rozpuštěné máslo. Touto polevou potíráme ještě teplé upečené pečivo.
Prousa Zwieback se podává jako vynikající sladkost k šálku kávy nebo čaje.
Zdroj:
REGIONÁLNÍ KUCHAŘKA - VŠECHNY CHUTĚ ČECH, MORAVY A SLEZSKA, vydal Smart Press, 2013
Kniha obsahuje 13 kapitol, z nichž každá představuje konkrétní region i specifika jeho kuchyně a recepty. Vysvětluje, proč se užívaly zrovna tyto suroviny nebo způsoby přípravy jídla, co se jedlo v minulosti ve všední den i ve svátek, s jakými rituály bylo jídlo spojené atd.