Z mladé domácí slepice odkrojíme křídla, hlavu, krk, pařáty, vykrojíme páteř a vybereme z vnitřnosti - játra, žaludek, srdce, kousek žlutého sádla a všechno dočistíme.
Droby dáme do velkého hrnce, zalijeme dostatečným množstvím studené vody, později už vodu nedoléváme, aby vývar byl silný. Přidáme 1 lžičku soli, pomalu přivedeme do varu, vaříme nepřikryté velmi pomalu sotva znatelným čeřením na nejnižším plameni a průběžně sbíráme tvořící se pěnu.
Zatím očistíme kořenovou zeleninu - mrkev, petrželový kořen, menší celer, kedlubnu, pórek, česnek a cibuli, na které ponecháme spodní slupku pro lepší zlatou barvu vývaru, zelenou papriku, pálivou sušenou papričku a rajčata. Všechnu zeleninu omyjeme, pokrájíme na hrubší kusy a asi 1 hodinu před dovařením polévky, když je maso už téměř měkké, přidáme do polévky.
Přihodíme bobkový list, celý černý pepř a celé nové koření, přidáme zelené natě a vaříme, až zelenina bude na skus - al dente. Z polévky vybereme do mísy měkké maso a zeleninu, kterou pokrájíme na kolečka. Maso obereme z kostí a pokrájíme na menší kousky. Vývar necháme chvíli sednout.
Zatím v misce smícháme rozklepnuté vejce s husím sádlem, rozšleháme, přidáme tolik dětské krupice, aby vzniklo měkčí vláčně těsto a necháme asi 15 minut odpočívat, aby krupice nabobtnala.
Vývar scedíme přes husté síto s plátýnkem do jiného hrnce a udržujeme horké, část vývaru odebereme do menšího hrnce, přivedeme do varu a lžičkou namočenou ve vývaru odkrajujeme krupicové halušky, které vaříme na mírném ohni asi 10 minut a vypneme plamen a necháme chvíli odpočinout, aby halušky byly krásně nadýchané.
Do talířů rozdělíme droby a obrané maso ze slepice, přidáme pokrájenou zeleninu a krupicové halušky, zalijeme zlatým čirým horkým vývarem a servírujeme s posekanou čerstvou petrželovou natí.
Polévka ze slepičích drobů z domácí slepice s krupicovými haluškami je velmi chutná, nádherně voňavá, průzračná, silná a léčivá. Jako zavářka jsou výborné i tenké domácí nudle anebo domácí tarhoňa či játrové halušky anebo játrové knedlíčky.
Vyplatí se koupit mladou domácí slepici, i když je to náročnější jednorázová investice, ale je možné si ji rozdělit na přípravu více chutných jídel. Polévce z drobů domácí slepice se kupovaná slepice z obchodu nikdy nevyrovná. Celková doba varu je přibližně 4 až 5 hodin.