Recept na výtečnou polévku, která má v některých českých domácnostech svou tradici. Dnes si ji připravíme krůček po krůčku, aby i vám zachutnala.
směs | |
---|---|
1 kg | vepřové dršťky |
2 ks | mrkev |
0.5 ks | celer |
1 ks | petržel |
2 lžíce | sádlo |
2 l | vývar |
2 ks | velká cibule |
1 lžička | sušená majoránka |
5 stroužků | česnek |
1 lžička | mletý kmín |
3 lžíce | tmavá jíška |
podle chuti | |
1 lžička | čerstvě drcený černý pepř |
1 lžíce | sůl |
1 lžička | drcené chilli |
podle potřeby | |
2 lžíce | mletá sladká paprika |
Správná dršťková polévka chce svůj čas a trpělivost, ale to všechno se rozhodně vyplatí. Při přípravě klasické dršťkové polévky bychom také měli dbát na správné dochucení, měla by být cítit majoránkou a česnekem, být slaná tak akorát a stejně tak pikantní.
A teď k samotné přípravě. Očištěné vepřové dršťky pokrájíme na menší kousky, dáme do velkého hrnce s vodou a přivedeme k varu. Napůl uvařené dršťky scedíme, vyndáme a pokrájíme na nudličky, potom znovu zalijeme studenou vodou, osolíme a přivedeme k varu, vaříme doměkka.
Mezitím si na sádle osmahneme větší množství pokrájené cibule, přidáme kořenovou zeleninu nakrájenou na drobné kostičky, přidáme mletou papriku, trochu chilli a pepř, zalijeme vývarem z drštěk a vaříme do změknutí zeleniny. Po uvaření zeleninu v polévce rozmixujeme, přidáme uvařené dršťky, zahustíme jíškou a znovu krátce povaříme. Dochutíme solí, pepřem, mletým kmínem, česnekem a majoránkou. Dršťkovou polévku podáváme horkou, s čerstvým chlebem či jiným pečivem.
Masopustní speciál: To nejlepší z masopustního období přehledně v receptech
Masopust má v současné době několik významů. Někdo lidé si pod tímto názvem představí období mezi Vánocemi a začátkem postní doby, které trvá od svátku Tří králů až do Popeleční středy. Pro jiné je masopust jen třídenním svátkem, který se skládá z masopustní neděle, masopustního pondělí a masopustního úterý. Dřív se v tuto dobu pořádaly zabijačky a nejrůznější veselice, hodně se tančilo a také dosyta jedlo, protože pak následoval čtyřicetidenní půst a lidé si maso museli odpustit. Pojďme se společně podívat na ty nejlepší únorové pochoutky, které k masopustu patří.
Nejlepší podzimní polévky, které spolehlivě zahřejí!
Polévky. Husté, vydatné, plné zeleniny i masa. Těchto 10 receptů doporučujeme vyzkoušet - najdete mezi nimi klasickou bramboračku, kyselici, ale i oblíbenou dýňovou či kukuřičnou polévku, nechybí ani klasický hovězí vývar.
autor Veronika
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena