Recept na tyhle brambory musíte zkusit! Jsou totiž bezkonkurenční!
150 g | slanina |
1-2 stroužky | česnek |
100 g | máslo |
5 ks | brambory |
100 g | niva |
100 g | eidam |
300 ml | zakysaná smetana |
3-4 ks | jarní cibulka |
1 lžíce | čerstvá petrželka |
podle chuti | |
---|---|
sůl | |
mletý barevný pepř |
Brambory pečlivě omyjeme a očistíme kartáčkem. Slupku necháme. Ostrým nožem brambory nařežeme na jemné plátky, ale nedořízneme až do konce, brambory musí zůstat pohromadě. Brambory uložíme na plech vyložený pečícím papírem. Asi do 5 zářezů dáme opatrně po plátku másla. Pokud máme máslo bylinkové a solené - tím lépe. Ale může být i klasické bez příchuti. Brambory osolíme a opepříme.
Takto připravené brambory vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme cca 60 - 80 minut, záleží na velikosti brambor.
Nivu nakrájíme na jemné plátky, stejně tak eidam či jiný plátkový sýr. Cibulku očistíme a nakrájíme na kolečka, slaninu na kostičky. Do zakysané smetany prolisujeme česnek. Přidáme na jemno nasekanou petrželku, osolíme a omáčku pečlivě promícháme. Smetanovou omáčku uložíme do chladu. Slaninu necháme na pánvi rozškvařit. Odstavíme, až je dozlatova.
Po cca hodině pečení vyndáme brambory z trouby a do zářezů opatrně vkládáme plátky sýra, dokud nám nedojdou suroviny. Vložíme zpět do trouby a zapékáme na funkci gril dalších 10 minut.
Upečené plněné brambory ihned klademe na talíř. Každou pečenou plněnou bramboru překryjeme kopečkem smetanové omáčky, posypeme cibulkou a dozlatova opečenou slaninou. Ihned podáváme.
Brambory: Obyčejná surovina, se kterou se dá kouzlit
Brambory, jak klasická a levná surovina, ale s tolika možnými úpravami. Samozřejmě je možné brambory jednoduše uvařit a podávat, ale existují mnohem nápaditější úpravy této po celém světě oblíbené zeleniny. Zkoušeli jste brambory naplnit a usmažit? Slyšeli jste o bramborovém závinu naslano? Máte rádi opékanou bramborovou kaši? Pokud vám tyto recepty nic neříkají, pojďme se na ně společně podívat.
V hlavní roli brambory: Levné a rychlé recepty na celý týden
Brambory - velmi vděčná a univerzální plodina, která je oblíbenou součástí českého jídelníčku. Každý Čech zkonzumuje zhruba 65 kilogramů brambor ročně! Máme pro vás pár receptů, které s nadšením zařadíte ke svým oblíbeným.
autor Michy
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena