Recept na chuťovku z pečených kořeněných batátů, které servírujeme s jemným česnekovým krémem.
800 g | batáty |
krém | |
---|---|
3-4 stroužky | česnek |
150 g | lučina |
200 ml | smetana ke šlehání |
podle potřeby | |
1-2 lžíce | olej |
podle chuti | |
sůl | |
drcený tymián | |
mletá sladká paprika | |
mletý černý pepř | |
pálivá mletá paprika | |
sušený česnek |
Batáty omyjeme, osušíme a nakrájíme na kolečka silná asi 1,5 cm, která následně překrojíme na poloviny. Nakrájené kousky brambor vložíme do mísy, zakapeme olejem, osolíme, opepříme, ochutíme sladkou a pálivou paprikou, tymiánem a sušeným česnekem a promícháme. Pak batáty rozložíme v jedné vrstvě na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě při 220 °C přibližně 20 minut dorůžova. Mezitím si připravíme česnekový krém. Lučinu osolíme a vidličkou rozmělníme s prolisovaným česnekem. Pak postupně za stálého šlehání přilijeme smetanu a vše společně vyšleháme na hladký krém. Pečené batáty s česnekovým krémem podáváme jako teplou chuťovku při nejrůznějších příležitostech. Takto připravené brambory můžeme servírovat i jako přílohu k minutkovým masům.
Batáty, sladké brambory v našem jídelníčku: Jak je chutně připravit?
V obchodech objevujeme stále nové ovoce a zeleninu. Často ani nevíme, jak s danou surovinou zacházet. V čem jsou batáty výjimečné a jak je připravit?
autor Jarka Petrová
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena