Rychlý a snadný recept na studenou osvěžující polévku ze salátových okurek, pokrm je vhodný pro horké letní dny. Polévku podáváme s opečenými toasty a anglickou slaninou.
2 stroužky | česnek |
2-3 ks | rohlík |
150 g | anglická slanina |
3 ks | jarní cibulka |
2 ks | okurka salátová |
400 ml | zakysaná krémová smetana |
1 hrst | čerstvá pažitka |
podle potřeby | |
---|---|
olej | |
podle chuti | |
sůl | |
citronová šťáva | |
mletý černý pepř |
Okurky omyjeme a podélně škrabkou odkrojíme několik tenkých plátků i se slupkou, které odložíme stranou na ozdobu. Zbývající část okurek oloupeme a nakrájíme na kousky. Česnek oloupeme a bílé části cibulky nasekáme nahrubo. Oloupané kousky okurek spolu s česnekem a cibulkou rozmixujeme do hladké konzistence a přendáme do mísy. Pak vmícháme zakysanou smetanu, vše ochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou a necháme v chladu asi hodinu odležet. Mezitím si připravíme přílohu. Tenké plátky slaniny opečeme na pánvi dozlatova a na ubrousku necháme okapat. Na výpeku s přídavkem oleje opečeme rohlíky nebo bagetky nakrájené zešikma na plátky, opékáme je dorůžova. Studenou okurkovou polévku rozdělíme na porce, posypeme nasekanou pažitkou, ozdobíme plátky okurek a podáváme s toasty a slaninou. Recept je vhodný i pro grilovací párty, kdy si toasty se slaninou připravíme na grilu.
S Michalem Nikodemem a Honzou Kuželkou se naučíme, jak připravit osvěžující letní okurkový nápoj. Tentokrát vtipného Honzu nepotěšíme, protože nebudeme potřebovat žádný alkohol.
Studená polévka gazpacho, která v parném létě skvěle osvěží
Dnes se krok za krokem naučíme studenou polévku, která v létě přijde vhod. Pochází ze Španělska a má mnoho podob. Základem je vždy čerstvá zelenina.
Studené polévky, které v horkých dnech skvěle osvěží
Studené polévky se pro někoho mohou zdát podivností, ale v mnoha zemích jsou v létě velkým hitem. Jsou totiž plné zdravých surovin a plní jednu zásadní funkci, kterou v horkých dnech potřebujeme nejvíce - zaručeně osvěží. Vybrali jsme pro vás 10 rychlých receptů ze zeleniny a netradičně i z ovoce.
autor Jarka Petrová
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena