Vyzkoušejte recept na úžasný koláč z křehkého těsta s křupavými mandličkami a plný tvarohové náplně.
těsto | |
---|---|
1 špetka | sůl |
200 g | máslo |
1 lžíce | rum |
2 ks | žloutek |
1 ks | citron |
100 g | cukr moučka |
300 g | hladká mouka |
na potření | |
1 ks | vejce |
na ozdobu | |
1 hrst | mandle |
náplň | |
100 g | povidla |
1 lžíce | cukr moučka |
200 g | zakysaná smetana |
1 lžíce | citronová kůra |
0.5 balení | vanilkový pudinkový prášek |
2 ks | tvaroh v alobalu |
podle potřeby | |
máslo na vymazání formy | |
mouka na vysypání |
Do mísy odvážíme mouku, cukr, špetku soli a na kostky nakrájené studené máslo. Konečky prstů začneme tvořit drobenku. Poté přidáme žloutky, citronovou kůru i šťávu a 1 lžíci rumu. Hbitě zpracujeme v těsto. Jednu třetinu těsta zabalíme do potravinářské folie a dáme do lednice. Zbytek těsta vyválíme a vytvoříme korpus koláče s vyššími okraji do vymazané a vysypané formy. Vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C na 10 minut. Mezitím si připravíme tvarohovou náplň. V míse vyšleháme tvarohy z alobalu, zakysanou smetanu, půl balení vanilkového pudinku (rovnou vysypat ze sáčku, nevařit), moučkový cukr podle chuti a citronovou kůru. Předpečený korpus necháme lehce vychladnout, potřeme silnější vrstvou povidel nebo džemu a zatřeme připravenou tvarohovou náplní. Vyválíme část těsta, co odpočívalo v lednici, nařežeme nožem nebo rádýlkem na silnější pruhy a skládáme na povrch koláče do tvaru mřížky. Potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme kousky mandlí. Mřížkový koláč pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C dozlatova, je hotový za cca 30 minut. Vychladlý mřížkový koláč s tvarohem a povidly podáváme nakrájený na klínky jako dezert, chutná ke kávě či čaji.
Nejoblíbenější moučníky s tvarohem: Vrhněte se na pečení a oslaďte život celé rodině
Také milujete tvarohové koláče a dorty? Máte rádi sladkou klasiku, nebo naopak rádi zkoušíte nové recepty? Přinášíme vám výběr 10 moučníků, které rozhodně nezklamou.
Mřížkový jablečný koláč s ořechy krok za krokem
Pojďte si zkusit upéct jablečný koláč s ořechy. Při pečení vám krásně provoní byt jablky a skořicí a navodí pravou podzimní atmosféru.
autor Markéta v troubě
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena