Recept na jednoduše výborné pagáčky, které chutnají samotné nebo u dobrého chlazeného pohárku vína.
těsto | |
---|---|
1 lžička | cukr |
0.5 lžíce | sůl |
0.5 sklenky | mléko |
500 ml | smetana |
1 kostka | droždí |
1 kg | hladká mouka |
400 g | mleté škvarky |
na potření | |
žloutek | |
podle chuti | |
sezamová semínka |
Připravíme si kvásek z droždí a vlažného oslazeného mléka. Vejce i smetana musí mít pokojovou teplotu. Do mísy prosejeme mouku, uděláme ve středu důlek, kam vlijeme vyběhnutý kvásek. Přidáme smetanu, rozšlehané vejce a začneme zpracovávat těsto do té doby, dokud se nelepí. Přidáme sůl a ještě jednou prohněteme. Mísu s těstem přikryjeme a necháme vykynout na teplém místě do zdvojnásobení. Vykynuté těsto převrátíme z mísy na pomoučněný vál a vyválíme plát. Na těsto uhladíme část mletých škvarek a plát začneme překládat. Zvedneme těsto, přeložíme do poloviny a protější stranu těsta přiložíme k polovině. Přehneme polovinu strany zleva a přehneme polovinu zprava. Přeložené těsto přeložíme ještě na polovinu. Po 10 minutách opět těsto na pagáčky rozválíme, potřeme zbytkem škvarek, opět překládáme a opět necháme odpočinout. Naposledy těsto vyválíme, přeložíme a naposledy necháme odpočinout. Těsto vyválíme na plát a malinkým kulatým vykrajovátkem nebo menší obrácenou sklenkou vykrajujeme malinká kolečka - pagáčky. Pagáčky uložíme na plech s papírem na pečení, potřeme rozšlehaným žloutkem a posypeme sezamovými semínky či jinými oblíbenými semínky a necháme opět odpočinout na 10 minut. Pagáčky pečeme dozlatova asi 20 minut v troubě rozehřáté na 180 °C. Mini pagáčky k vínu podáváme vlažné i studené.
Jak využít při vaření domácí sádlo a škvarky?
Jak správně vyškvařit domácí sádlo a připravit křupavé škvarky? Jaké pokrmy dokáží škvarky vyzdvihnout o level výš? Pojďme se společně naučit základy poctivé české kuchyně pomocí vybraných receptů.
autor Samman
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena