Každoroční velikonoční pečivo doma upečené, to udělá největší radost.
těsto | |
---|---|
1 lžička | sůl |
2 ks | vejce |
100 g | máslo |
100 g | rozinky |
1 lžíce | mandle |
150 g | cukr krupice |
1 lžíce | citronová kůra |
500 g | polohrubá mouka |
250 ml | vlažné mléko |
na potření | |
1 ks | vejce |
těstíčko | |
1 kostka | droždí |
1 lžíce | cukr krupice |
1 lžíce | vlažná voda |
na obalení | |
1 hrst | mandle (loupané) |
Droždí rozdrobíme, zasypeme lžící cukru a opatrně zalijeme lžící vody. Necháme na teplém místě vyběhnout (těstíčko). Do mísy nasypeme mouku, cukr, sůl, citronovou kůru a promícháme. Přidáme kvásek, rozpuštěné máslo, vejce a mléko. Důkladně prohněteme, podle potřeby přidáme mouku. Nakonec vmícháme rozinky a vytvoříme vláčné nelepivé těsto.
Těsto na mazanec vyklopíme na vál, rozdělíme na dva díly a z každého vytvoříme bochánek. Potřeme je rozšlehaným vejcem, ozdobíme mandlemi a nahoře nařízneme křížek. Přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a necháme asi půl hodiny kynout.
Potom mazanec pečeme asi 30 - 40 minut při teplotě 200 °C. Hotový mazanec můžeme pocukrovat.
Velikonoční mazanec na poslední chvíli? Díky těmto receptům ho ještě zvládnete
Kupovaný versus domácí mazanec, který je lepší? O tom není třeba dlouhých diskuzí. Domácí pečivo jen tak něco nepřekoná. A pokud váháte, zda se do pečení těsně před Velikonocemi pustit, neváhejte. Recepty jsme pečlivě vybírali a patří mezi ty nej. Nadýchané, jemné a vláčné pečivo, které bude chutnat celé rodině.
Zůstal vám mazanec z Velikonoc? Zkuste jej zapéct nebo použít na žemlovku!
Čtyři dokonalé recepty, jak zpracovat mazanec či jiné sladké pečivo z Velikonoc. U žemlovky stačí zaměnit rohlíky za pečivo, které vám zůstalo, výsledná chuť bude ještě lepší! A bonus navíc? Díky minimu potřebných surovin i něco ušetříte.
autor Renata Hřebíčková
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena