Maso očistíme, nakrájíme na kostky a naložíme do marinády z olivového oleje, lžičky oregana a soli. Necháme přes noc proležet.
Na druhý den si nakrájíme očištěnou zelenou papriku, jarní cibulku rozkrájíme na asi 1,5 cm velké kousky a olivy bez pecek necháme okapat.
Připravíme si špejle, které na krajích nařízneme do špičky. Začneme s napichováním. Nejdříve napíchneme maso, potom papriku, olivu, cibulku a znovu maso. Takto opakujeme do doby, než je špíz o velikosti, kterou požadujeme. Většinou stačí tak pětkrát nebo méně, pokud chceme špízy menší. Vytvoříme tak 6 menších špízů (pro každého 2). Zbylé olivy rozkrájíme na poloviny, cibulku na kolečka.
Na pánvi rozehřejeme olej a masové špízy ze všech stran prudce osmahneme. Poté podlijeme vodou, do které rozdrobíme asi 1/4 kostky bujonu, případně použijeme připravený vývar. Přilijeme víno a přisypeme lžičku oregana. Přikryjeme a necháme za občasného obracení podusit. Asi po 10 minutách přisypeme zbylé olivy a cibulku a znovu dusíme. Když je maso měkké, špízy vyjmeme a omáčku zahustíme světlou jíškou. Necháme probublat, vrátíme zpět špízy a už jen prohřejeme.
Připravíme si nahřáté talíře, na které pokrm ihned po přípravě servírujeme. K masovým špízům v olivové omáčce podáváme krokety, hranolky nebo americké brambory.