Náš první beránek. Ale povedl se. Těsto lze samozřejmě použít i na jinou formu a připravit si třeba bábovku.
těsto | |
---|---|
4 lžíce | olej |
4 ks | vejce |
4 lžíce | voda |
50 g | čokoláda |
1 balíček | kypřicí prášek do pečiva |
120 g | cukr krupice |
100 g | ořechy |
1 balíček | vanilkový cukr |
200 g | polohrubá mouka |
50 g | rozinky v rumu |
kandované nebo sušené ovoce | |
na ozdobu | |
čokoládová poleva |
Z bílků vyšleháme sníh. Žloutky ušleháme s cukry do pěny a po lžících přidáváme olej a vodu. Vmícháme mouku s práškem do pečiva, ořechy, rozinky namočené v rumu, ovoce a nakonec opatrně vmícháme tuhý sníh z bílků.
Těsto nalijeme do máslem vymazané a moukou vysypané formy na beránka a pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 45 minut. Po vytažení z trouby a vyklopení z formy necháme beránka zchladnout.
Lahodného velikonočního beránka nakonec polijeme rozpuštěnou čokoládou a dozdobíme například ořechy a sušeným ovocem.
Velikonoční beránek: Jak na to, aby se podařil na výbornou?
Velikonoční beránek je tradičním symbolem svátků jara a obvykle nechybí na svátečně prostřených stolech českých domácností. Beránka můžete vyzkoušet z třeného těsta, trochu netradiční je beránek mrkvový nebo ořechový. Zajímavý je beránek makový a krásně vláčný je z těsta s tvarohem, šlehačkou nebo majonézou. Do těsta můžete přidat i kokos, zkrátka fantazii se meze nekladou.
Pečeme zdravěji: Banánový beránek s oříšky krok za krokem
Tento velikonoční beránek neobsahuje cukr ani vejce, ale přesto chutná výborně. Vyzkoušejte tohoto zdravějšího beránka a jistě budete překvapeni výsledkem.
autor MirekVlcek
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena